Skal jeg vælge økologi, når jeg er gravid?

frugt-og-groent-gravidDet er en stor opgave at få børn, og der følger et enormt ansvar med. Faktisk skal mor være opmærksom på dette ansvar allerede fra hun begynder at overveje at blive gravid og hele vejen gennem graviditeten. I knap et år deler mor krop med den lille baby, den spiser og drikker det samme, som mor vælger at spise og drikke. Derfor skal du som gravid være opmærksom på, hvad du indtager. Fødevarer som kaffe, te, tatar, rovfisk og alkoholiske drikke er kendte no-go’s for gravide, men hvad helt almindelige frugter og grøntsager, som vi ellers bliver opfordret til at spise så meget af som muligt?

 

Pesticidrester påvirker fostre

Måske har du hørt navnet Phillipe Grandjean i medierne for nylig? Eller måske set ham? Den sympatiske og passionerede læge og professor fra Syddansk Universitet er aktuel med en ny bog med titlen ’Kemi på hjernen – går ud over en hver forstand,’ der bl.a. handler om pesticiders påvirkning af fostre. Grandjean har lavet adskillige interviews, eksempelvis i Go’ Morgen Danmark her i foråret. I disse interviews fortæller Grandjean om ny forskning, som viser, at pesticider, som gravide indtager via sprøjtede fødevarer, kan skade fostrets hjerne. I forskningen har man sammenlignet børnenes intellektuelle udvikling og indholdet af pesticider i mors urin, mens hun var gravid – og resultaterne er alarmerende, fortæller professoren. Hvad betyder det for dig, som er gravid?

 

Køb økologi og undgå konventionelt udenlandsk frugt og grønt

Fødevarestyrelsen har lavet mange kontroltests af frugt og grønt fra udlandet, men Phillipe Grandjean ønsker at understrege, at de grænseværdier, som man tester op imod, er fastsat efter forsøg med små gnavere, hvis hjerne og nervesystem slet ikke er så veludviklet og komplekst som vores eget, og som derfor ikke er så letpåvirkeligt som et menneskefosters i den tidlige udvikling. Med andre ord er grænseværdierne alt for lave, ifølge professoren. Grandjeans råd til gravide kvinder er derfor først og fremmest at vælge danske frugter og grøntsager. Meget frugt importeres fra udlandet, og hvis du ikke kan købe frugten dansk, så find den økologiske variant. I reglen bør du altid vælge økologi, når det drejer sig om frugt og grønt, som du ikke skræller, før du spiser det. Det kan være bær, salater, peberfrugt, agurk og æbler, men også udenlandske ærter med bælg er en stor synder. Du kan roligt holde dig til danske konventionelt producerede rodfrugter, som kartofler og gulerødder, siger Grandjean – selvom økologiske rodfrugter naturligvis er et godt alternativ. Økologisk produktion foregår med meget få eller slet ingen sprøjtemidler, og økologimærkningen er den bedste måde, hvorpå du kan udgå selv at indtage og overføre de skadelige pesticidrester til dit lille barn.

Facebooktwitter

Har du lyst til at bidrage med blogindlæg til BabyParadis?
Vi har åbnet op for, at du selv kan oprette en profil på sitet og udgive dine egne artikler. Vi kræver blot, at du overholder retningslinjerne omkring udgivelse af artikler på sitet.

Bliv gæsteblogger

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *