Kosttilskud under graviditet

kategori: Graviditet | 2

kosttilskud-vitaminerNår du bliver gravid, så er der mange ting man skal vænne sig til og måske endda lave om på. Der er ting man ikke må spise og drikke, ting du skal minimere indtaget af, og andre ting du skal til at spise mere af. Vi ved allesammen at alkohol og tobak af enhver art er en no-go! Det er faktisk lettere at forholde sig til, når reglen er skrap og utvetydig. Det er noget andet, når det gælder eksempelvis kaffe eller sushi.

Må du drikke kaffe under graviditeten?

Kaffe kan have en indvirkning på blodtrykket, så du det skal du som et minimun have styr på, før du kaster dig ud i den sorte vidunderdrik. Hvis dit blodtryk er normalt, så er det ok med 1-2 kopper kaffe om dagen. Ifølge Videnskab.dk, så øger du risikoen for at barnet vejer for lidt ved fødsel, hvis du drikker meget mere end de 2 kopper om dagen, hvilket svarer til ca. 100 milligram koffein. I samme forbindelse fortæller ny forskning dog, at koffein ikke er øger risikoen for at føde for tidligt.

Læs mere om kaffe og graviditet her

sushi-gravidHvad så med Sushi? Er det tilladt?

Du er måske også i tvil om du må spise suchi og råt kød. Ifølge læger og diætister fra sundhed.dk, så kan du godt spise sushi i Danmark, mens du er gravid. Det må du, fordi de danske fødevaremyndigheder kræver, at den rå fisk fryses i 24 timer under en bestemt temperatur. Dette mindsker risikoen for Listeria-smitte til et absolut minimum. Derimod skal du holde dig fra råt kød, for her er der ikke foretaget nedfrysning eller andet, som gør det forsvarligt for gravide kvinder at spise.

Det anbefaler Sundhedsstyrelsen

Men hvad så med alt det, som du skal spise? Sundhedsstyrelsen anbefaler at du tager folinsyre, jerntilskud og D-vitamin. Og med mindre du elsker mælk og ost, så er det en god ide at spise ekstra kalk.

Du skal til at tænke på kosttilskud fra den dag, hvor du planlægger at du gerne vil være gravid. Det er nemlig en god ide at begynde på folinsyre-tilskud allerede på dette tildpunkt. Når du er ca. 3 måneder henne, så må du stoppe med folinsyren. Dette tilskud skal beskytte mod misdannelser i hjernen og i rygmarven, og derfor er det vigtigt i den helt tidlige graviditet.

Tilskud af jern

Mange kvinder, som er i den såkaldt fødedygtige alder – altså kvinder, der menstruerer – mangler i forvejen jern. Der udskilles en del jern med blodet, og det gør altså kvinderne mild anæmiske. Hvis kroppen så oven i købet skal kunne bære at udvikle et barn, så skal den bruge et jerntilskud. Du skal spise jern fra uge 10 og hele vejen gennem resten af graviditeten, og måske også i ugerne efter fødslen, hvor du vil have større eller mindre blødninger. Der findes forskellige typer jern. Nogle kan give lidt forstoppelse, og andre ikke. Prøv dig frem sammen med din apoteker. Det nok mest kendte jerntilskud til gravide er produktet gravijern.

Sollys og D-vitamin

En ni måneder lang graviditet vil uundgåetligt inkludere nogle af de mørke vintermåneder. Og når du så desuden anbefales at bruge rigeligt med solcreme eller hold dig i skyggen om sommeren, så vil din krop – ligesom det er tilfældet med jern – allerede være i underskud af D-vitamin. Din lille baby skal også have D-vitamin, når han eller hun kommer til verden, da sollys og små babyer og næsten lige så stort et no-go som gravide og tobak!

Flere gode tips

Hvis du vil vide mere om små børns følsomhed overfor sollys så anbefaler vi at du læser artiklen. Vi har også en guide i hvad man skal se efter når man skal finde baby solcreme, som kan beskytte dit barn mod solens skarpe stråler.

Alternative kosttilskud

Der er mange andre tilskud, som du kan overveje at tage. Eksempelvis fiskeolie. Nye undersøgelser viser, at det kan være skadeligt for ufødte børn, hvis mor spiser for mange store rovfisk. Fisk som laks og tun bør begrænses. Der er grundig kontrol med fiskeolietilskud i Danmark, så derfor kan du roligt holde dig til de 200-300 gram rigtig fisk og spise fiskeolie for resten uden at bekymre dig om tungmetaller.

Det er altid en god ide at tale med din læge og din jordemoder om kosttilskud, hvis du påtænker at tage noget, som ligger uden for Sundhedsstyrelsens anbefalinger, eller hvis du døjer med eksempelvis højt blodtryk under graviditeten.

Facebooktwitter

2 Responses

 1. BabyBix

  Kære Line

  Tak for din kommentar. Først vil jeg beklage det sene svar – sommerferien er jo over os alle, og den har også kigget forbi BabyBix-redaktionen.
  Her i shoppen og på bloggen har vi ikke sundhedsfaglig autoritet til at anbefale kosttilskud til gravide eller andre. Af samme årsag forhandler vi ikke kosttilskud. Vi formidler anbefalinger fra lægelige og øvrige sundhedsfaglige kilder, og vi spørger selv eksperter til råds, før vi bringer vores artikler. Som du sikkert ved, er Sundhedsstyrelsen Danmarks højeste myndighed inden for regler, råd og vejledning på området, og styrelsen anbefaler ikke Bio-Gravid. Det skal ikke forstås sådan, at de fraråder det. De anbefaler blot gravide at indtage bestemte mængder af ekstra folinsyre, jern, D-vitamin og kalk. Jordemødre er også en autoritet på sundhedsområdet, og Bio-Gravid er fremstillet i samarbejde med en jordemoder. Kosttilskuddet er en slags udviddet vitaminpille med en sammensætning, der er målrettet den gravides behov.
  Sundhedsstyrelsens anbefalinger siger eksempelvis ikke noget om jod-tilskud til gravide kvinder, og Bio-Gravid indeholder da heller ikke noget jod. Det burde de have gjort, mener nogle læger, heriblandt Peter Laurberg fra Aalborg Universitetshospital. Det betyder dog ikke, at pillerne ikke er gode. Det er kompliceret at lave kosttilskud til gravide, som dækker alle behov perfekt. Det bedste man kan gøre, er at tale med sin egen jordemoder og læge og eventuelt få taget nogle blodprøver, hvis man er nervøs for at mangle et vitamin eller et mineral.
  Jeg håber, at du kan bruge svaret. Ellers er du velkommen til at skrive igen.

  Venlig Hilsen
  Charlotte, BabyBix.dk

Skriv et svar