Lær dit barn at børste tænder

kategori: Sundhed | 0

karius-og-baktus-tandboerstningDu kan hjælpe dit barn med at få en god tandhygiejne ved at etablere gode børstevaner tidligt i barnets liv. Før barnet får tænder, bør du rense hans eller hendes tandkød efter måltiderne. De fleste tandlæger anbefaler at tørre tandkødet rent. Dette gøres med en våd klud. Når barnet er 6 måneder eller ældre, er det vigtigt, at barnet bliver vænnet til at få børstet tænder. En gummebørste er en god måde at stimulere barnets sanser og vænne det til at bruge en tandbørste selv.

Køb sæt med to gummebørster

Hvornår bør man børste barnets tænder?

Når den første tand dukker frem – oftest i midten af undermunden – er det tid til at erhverve sig en blød babytandbørste og børste babyens tænder. Meget små børn ved endnu ikke, hvordan man spytter tandpasta ud efter tandbørstningen, og det er ikke særlig sundt at sluge for meget. Det er derfor vigtigt, at du bruger et minimum af tandpasta. Du kan eventuelt starte med at børste blot med en fugtig tandbørste og vente til kindtænderne bryder frem med at finde tandpastaen frem.

Flourtandpasta til små børn?

Der har været en del debat omkring, hvorvidt man bør bruge tandpasta med flour til små børn. Det er flour’en i tandpastaen, der beskytter tænderne mod karies, og den generelle anbefaling i dag er, at man skal bruge en fluortandpasta. Du kan begynde at bruge mere tandpasta, når barnet har lært, hvordan man spytter tandpastaen ud.

Læs mere om tandpasta til børn her

glad-baby-tandboerstningDet skal være sjovt at børste tænder

For at forberede din baby eller lille barn på hans eller hendes første besøg hos tandlægen kan du overveje at finde en DVD eller video om emnet og se den sammen med barnet. En anden god måde at forberede små børn på tandbørstningen kan være at læse en sjov bog om emnet. Der er mange bøger til rådighed på biblioteket. De fleste kender den klassiske fortælling om “Karius og Baktus”, men der er også andre søde børnebøger om tandlægebesøg såsom Lotte hos tandlægen eller Lili børster tænder.

Man kan finde den populære Karius og Baktus på lydbånd med rare stemmer fra de folkekære skuespillere Ove Sprogøe og Dirch Passer.

Du kan lytte til dem her:

https://www.youtube.com/watch?v=L2wVyLpIyP4

 

En elektrisk tandbørste kan være en stor hjælp, hvis du har et barn der ikke er så glad for at få børstet tænder. Man kan få el-tandbørster specielt til børn, som spiller med lyde og musik og har mange farver. Du kan også bruge en el-tandbørste til voksne. El-tandbørsten kan nogle gange fange mere snavs end en almindelig tandbørste, fordi baby synes, den er sjov at have i munden. Dens vibrationer kan også give barnet en god og behagelig stimulation af munden, så det slapper mere af bagefter. Alt i alt kan el-tandbørsten være en fornøjelig oplevelse for både dig og baby. Det fremgår tydeligt af videoen herunder 🙂

Pøj pøj med tandbørstningen derude.
 

Facebooktwitter

Skriv et svar