Er jeg gravid?

kategori: Graviditet | 1

gravidSpekulerer du på om du er blevet gravid? Den eneste måde du med sikkerhed kan vide om du er gravid er ved at tage en graviditetstest. Du kan eksempelvis købe en graviditetstest til hjemmebrug i et supermarked, på apoteket eller på nettet.

Før du tager en graviditetstest kan du dog lægge mærke til kroppens tidlige symptomer på graviditet. Læs om de symptomer du kan lægge mærke til herunder.

Tidlige symptomer på graviditet

Alle kvinder er forskellige og derfor vil graviditeten også være foskellig fra kvinde til kvinde. Nogle kvinder kan opleve nogle af de symptomer vi nævner mens andre oplever andre af de nævnte symptomer. Kvinder dar har prøvet at være gravide før kan du endda opleve at det ikke er de samme symptomer ved en ny graviditet.

Derudover kan de tidlige symptomer på graviditet også forveksles med symptomerne på en ny menstrurationscyklus. Derfor er det ikke altid at kvinden bliver opmærksom på signalerne på en graviditet i den tidlige fase.

Herunder følger en beskrivelse af nogle af de mest almindelige, tidlige symptomer på graviditet. Vær dog opmærksom på at disse symptomer kan være forårsaget af andre ting end at du er gravid. Så selv om du bemærker nogle af disse symptomer, betyder ikke nødvendigvis, at du er gravid. Den eneste måde at vide med sikkerhed om du er gravid er ved at anvende en graviditetstest.

Pletblødning og kramper

Et par dage efter undfangelsen, sætter det befrugtede æg sig fast i livmodervæggen. Dette kan medføre en af de tidligste tegn på graviditet – lette pletter af blod og undertiden kramper.

Det kaldes implantationsblødning eller pletblødning og opleves om lyserødt eller brunligt udflåd. Implantationsblødning kan let fejltolkes som en tidlig menstruration. Hvis du oplever en pletblødning et stykke tid før du ellers havde forventet din menstruration så er der større chance for at det er en implantationsblødning. En implantationsblødning kan opstå fra 6 til 12 dage efter ægget er blevet befrugtet.

Der kan også opstå kramper i forbindelse med befrugtningen. Disse kramper ligner menstruationskramper, så disse kan også let blive forvekslet med en kommende mensturaration. Kramper og blødning i forbindelse med befrugtningen er svag i forhold til blødning og kramper i menstrurationen.

Udflåd i forbindelse med graviditet

Udover blødning, kan kvinden opleve en hvid, mælkeagtig udflåd. Der er relateret til en fortykkelse af de vaginale vægge, der starter næsten umiddelbart efter undfangelsen. Det er den øgede vækst af celler der forårsager udledningen.

Denne udledning kan fortsætte igennem hele graviditeten. Den er typisk uskadelige og kræver ikke behandling. Hvis der er en dårlig lugt i forbindelse med udledning eller en brændende og kløende fornemmelse, skal du dog fortælle det til din læge, så der kan kontrolleres for en gær- eller bakteriel-infektion.

Forandringer i brysterne

Forandringer i brysterne er et anden meget tidligt tegn på graviditet. En kvindes hormonniveau ændrer sig hurtigt efter undfangelsen. Disse ændringer kan medføre at hendes bryster hæver, bliver ømme eller prikkende en uge eller to efter undfangelsen. Brysterne kan også føles tungere eller fyldigere end normalt. Du kan også bemærke om dine bryster er ømme ved berøring. Området omkring brystvorterne, kaldet areola, kan også blive mørkere.

Der er naturligvis andre ting end graviditet, der kan forårsage bryst-forandringer, men hvis ændringerne er et tidligt symptom på graviditet, så husk på, at det vil tage flere uger at vænne sig til de nye hormonniveauer. Når din krop har vænnet sig til det bør brystsmerterne dog lette op.

Træthed

Overvældende træthed er er meget normalt i graviditeten, og det starter ofte tidligt.

En kvinde kan begynde at føle sig usædvanligt træt, allerede en uge efter at hun er blevet gravid.

Ofte er trætheden forbundet med en høj grad af det hormon der hedder progesteron. Andre ting kan dog også spille ind såsom lavere blodsukker, lavere blodtryk, og en øget produktionen af blod. Det hele bidrager til at kroppen hurtigere bliver træt og har brug for hvile.

Er du gravid er det vigtigt at få masser af hvile. Sørg for at spise fødevarer, der er rig på protein og jern. Det kan hjælpe med at opveje trætheden.

Kvalme

Morgenkvalme er en berømt symptom på graviditet, men ikke alle gravide kvinder oplever det.

Den nøjagtige årsag til morgenkvalme er ikke kendt, men hormonelle ændringer i graviditeten kan sandsynligvis bidrage til dette symptom. Kvalme under graviditeten kan forekomme på ethvert tidspunkt af dagen, men opstår oftest om morgenen.

Nogle kvinder oplever en trang til visse fødevarer, når de bliver gravide. Det sker også at en kvindes under graviditeten fuldstændig ændrer smag. Hun kan opleve at få kvalme bare ved at tænke på en ret der tidligere var hendes livret. Dette er også relateret til hormonelle forandringer.

Kvalme, madtrang og fødevare-aversioner kan vare hele graviditeten. Heldigvis mindskes symptomerne for mange kvinder omkring 13. til 14. uge af graviditeten.

Sørg for at spise sundt så du og dit ufødte barn får de vigtige næringsstoffer.

graviditetstestManglende menstruration

Det mest oplagte, tidlige symptom på graviditet er at menstrurationen udebliver. Dette er den hyppigste årsag til at kvinder tager en graviditetstest. Men ikke alle mistede eller forsinkede menstrurationsperioder er forårsaget af en graviditet.

Desuden kan kvinder opleve nogle blødning under graviditet. Hvis du er gravid, så spørg din læge, hvad du skal være opmærksom på i forbindelse med blødning. Det er for eksempel vigitgt at vide om blødningen er normal eller om den skal undersøges.

Udover graviditet kan der være andre grunde til en udeblivende menstruration. Det kan blandt andet forårsages af en øget vægt eller et vægttab. Hormonelle problemer, træthed eller stress kan også være grunden. Nogle kvinder kan opleve at deres menstruration udebliver når de stopper med at tage p-piller. Hvis en menstruation er forsinket, kan graviditet dog være en mulighed. I dette tilfælde kan du med fordel tage en graviditetstest.

Andre tidlige tegn på graviditet

Graviditet bringer ændringer i din hormonbalance og det kan forårsage andre symptomer.

Hyppig vandladning

Mange kvinder oplever en hyppigere vandladning omkrin sjette eller ottende uge efter undfangelsen. Udover en graviditet kan dette også være forårsaget af andre ting så som en urinvejsinfektion, diabetes eller overdrevet brug af vanddrivende midler. Hvis du er gravid skyldes en hyppig vandladning dog sandsynligvis en ændring i dine hormonelle niveauer.

Forstoppelse

Under graviditet kan højere niveauer af hormonet progesteron give forstoppelse. Progesteron gør at mad passerer langsommere igennem tarmene. For at lette problemet skal man sørge for at drikke masser af vand, dyrke motion og spise masser af fiberrige fødevarer.

Humørsvingninger

Humørsvningninger er almindelige i forbindelse med graviditet. Det sker især i det første trimester. Ligesom mange af de andre symptimer skyldes humørsvingninger også hormonelle ændringer.

Hovedpine og rygsmerter

Mange gravide kvinder oplever hyppige hovedpiner mens andre oplever kroniske rygsmerter.

Svimmelhed og besvimelse

Lavere blodtryk, lavere blodsukker samt udvidede blodkar kan skabe svimmelhed og besvimelse.
En gravid kvinde kan have enkelte eller alle ovenstående symptomer. Hvis nogen af disse symptomer bliver generende, skal du tale med din læge om det.

Facebooktwitter

Skriv et svar