Test af autostole – Hvilken autostol skal jeg købe?

kategori: Udstyr | 0

autostol-babyDer er frihed i at have en bil, og den frihed bliver, om noget, mere mærkbar, når man har børn. Uden en bil er man afhængig af bussens eller togets afgange. Billetterne er dyre og barnevognen kan ikke altid være der, og så må man vente i regnen på den næste. Nej, bilen – det er vejen frem. Sådan har i hvert fald rigtig mange danskere det. Men hvordan er det nu lige med reglerne for autostole til de mindste?

Sikkerhedsgodkendelse af autostole

For at kunne gennemskue hvilken autostol, du skal investere i, må du først forholde dig til nogle tørre tal og hårde fakta. Ifølge Trafikstyrelsen skal autostole til børn have en speciel sikkerhedsgodkendelse. Du kan kende denne godkendelse på mærkningerne ECE 44-03-, ECE 44-04- eller i-Size-godkendelse. Disse tal og numre står på en mærkat (ofte orange), som sidder på siden eller bag på autostolen. På mærkaten kan du læse, hvad barnet må veje, mens det bruger stolen. Under angivelsen af minimum og maksimumvægt står en talrække. Talrækken skal begynde med 03 eller 04 – jvf. de førnævnte numre. I-Size mærket ligner ECE mærkaten, men ud over vægtinterval så oplyser dette mærke også om højdeinterval ved brug af stolen. Hvis autostolen ikke har disse sikkerhedsmærkninger, så er der ikke lovlig i Danmark.

Generelt gælder det i Danmark, at barnet, så længe det er under 135 cm højt, skal det spændes fast i passende stol eller sæde, når det kører med rundt i bilen.

Køb af autostol. Hvad skal man se efter?

I videoen herunder fortæller Flemming Søndergaard lidt om, hvad du skal være opmærksom på når du skal købe en autostol.
Bagudvendt eller forudvendt autostol

Autostole til børn kan være forudvendte eller bagudvendte. Der er fordele og ulemper ved begge typer af stole. Når barnet sidder i den forudvente stol kan I allesammen se hinanden under kørslen. Det giver kontakt og trykhed til både jer og barnet. Desuden kræver de forudvendte stole ofte mindre plads end de bagudvendte stole. Til gengæld yder den bagudvendte autostol mere beskyttelse til barnet ved en eventuel frontal kollision. Dette er et stærkt argument, som man bør have med i sine overvejelser, når man shopper autostol til de mindste. Nogle børn har en svag nakke- og rygmuskulatur og en fysioterapeut vil i sådanne tilfælde sandsynligvis anbefale en bagudvendt autostol. Begge typer af autostole fås i mange vægtklasser og højdeinternaller. Husk at en autostol ikke må placeres foran en airbag, da en eksploderende airbag, i sagens natur, kan være meget farlig for barnet. Dette gælder uanset retningen for autostolen. Hvis du er nødt til at sætte et barn foran en airbag, så skal du sørge for at deaktivere airbagen før du starter bilen.

Selepude eller autostol til børn over 4 år

Når barnet  bliver 4 år kan du vælge mellem at anskaffe en selepude eller fortsat bruge en autostol. Hvis du gerne vil af med den store autostol men ikke føler dig tryg ved blot en selepude, så har du mulighed for at bruge en selepude med ryglæn. Denne type selepude sikrer, at selen sidder rigtigt, når du spænder den over barnet. Desuden har ryglænget sidestøtte/beskyttelse til barnets hoved. Hvor meget beskyttelse (størrelse og placering af puderne) ryglænet giver til barnets hoved afhænger af modellen.

Når barnet bliver 8 år gammelt, vejer over 25 kg og er over 135 cm højt, så må det sidde på bilens sæde uden selepude, præcis som du selv gør det. Det anbefales at børn sidder på bilens bagsæder af sikkerhedsmæssige årsager.

Test af autostole

Man er nødt til at foretage en masse tests for at kunne vide om en autostol yder optimal beskyttelse til et lille barn. Hvis du er videnskabeligt interesseret, så ynder du nok at underholde dig selv med Discovery Channel fra tid til anden. Her har du måske mødt Mythbusters eller andre gale men geniale videnskabsmænd? I så fald har du en ide om hvordan tests autostole foregår. En dukke placeres i en autostol i en bil. Dukken er påsat forskellige måleinstrumenter, som registrerer, hvor meget kraft og energi, der overføres til dukken ved et sammenstød. Det ønskede resultat er naturligvis, at autostolen absorberer nok af den ødelæggende energi og beskytter tilstrækkeligt til, at dukken klarer skærene uden større skader på kroppen.

Mange tests foregår i Tyskland og anerkendte organisationer i Danmark, som eksempelvis Tænk og FDM, formidler så resultaterne af disse tests videre til dig gennem deres blade og internetsider.

På Forbrugerådet Tænk’s hjemmeside kan du læse om tests af et stort antal autostole. I testen af autostole dumper nogle af autostolene i sikkerhed og andre autostole indeholder skadelige stoffer. Det kan med andre ord godt betale sig, at læse testen før du beslutter dig for, hvilken autostol du skal købe til dit barn.

Facebooktwitter

Skriv et svar