Vi tager her fat på et knap så appetitligt emne. Ikke desto mindre er det særdeles relevant for nybagte forældre. Hvad der er normalt for en baby at have i bleen afhænger først og fremmest af, hvor gammel barnet er, og om det bliver ammet, madet med flaske eller får fast føde.
Hvordan skal et nyfødt barns afføring se ud?
De første par dage efter fødslen vil barnet ikke have almindelig afføring, som vi kender det fra os selv og fra ældre børn. Den nyfødtes afføring har en helt speciel konsistens og man kalder denne første afføring mekonium. Mekonium har en mørk og grønlig-sort farve samt en meget klæbrig, tjærelignende konsistens, der kan gøre det svært at vaske den lille bagdel ren. Mekonium består af slim, fostervand og alt det, dit barn har indtaget, mens det lå i din livmoder. Du skal derfor ikke blive nervøs, når du, i løbet af dit barns første par døgn, opdager den seje, sorte masse i bleen. Den betyder altså blot, at babys tarme fungerer helt, som de skal.
Grøn afføring hos nyfødt
En sort/mørkegrøn og slimet, tjæreagtig afføring er som sagt helt normalt hos nyfødte. Hos børn der ammes, kan grøn afføring også være et tegn på, at spædbarnet indtager for meget laktose, som er det naturlige sukker, der findes i mælk. Dette kan ske, hvis barnet ammes ofte, men flyttes fra det ene bryst til det andet, uden at ‘spise op’ fra det første bryst. Det sidste mælk i hvert bryst har en speciel mættende effekt på barnet.
Hvis symptomerne varer længere end 24 timer, bør man altid kontakte sundhedsplejerske eller læge. Årsagen til grøn afføring kan være overfølsomhed, bivirkninger af medicin, dårlige rutiner eller en irritation i barnets mave-tarm-system.
Hvordan skal et nyfødt barns afføring se ud, hvis moderen ammer?
Moderens råmælk (den første mælk) virker som et naturligt afføringsmiddel, der hjælper barnet med at komme af med den seje mekonium. Efter ca. tre dage vil barnets afføring gradvist ændre sig. Mængden af afføringen pr. gang vil minde om størrelsen på en 5-krone. Den skifter også farve fra grønlig-brun og bliver meget lysere. Oftest vil den have en sennepsgul farve.
I de første uger kan det forekomme, at barnet har afføring under eller efter hvert måltid. Det vil i gennemsnit have afføring fire gange om dagen i den første uge. Som tarmene finder en god rytme til at bearbejde maden, vil afføringen ikke længere være så hyppig. Herefter vil der typisk være afføring en enkelt gang om dagen.
Dit barns afføring og dens hyppighed vil ændre sig, når det begynder at indtage fast føde, hvis det er utilfreds eller hvis det begynder at spise færre måltider.
Vil et barn, der får flaske, have anderledes udseende afføring end et barn der ammes?
Ja, det vil det typisk. Afføringen fra et barn, der mades med flaske, vil bl.a. være tykkere i konsistens end afføringen fra en baby som ammes. Konsistensen kan minde lidt om tandpasta. Det skyldes at modermælkserstatning ikke fordøjes så let som modermælk. Afføringen vil være lysegul eller gullig-brun i farven. Den vil have en kraftig lugt og minde lidt mere om afføringen fra større børn eller voksne.
Børn, der maddes med flaske, er mere tilbøjelige til at få forstoppelse end ammede børn. Tal med din sundhedsplejerske, hvis du føler, at dit barn har et problem.
Vil et barns afføring ændre sig, hvis man skifer fra modermælk til modermælkserstatning?
Ja, det vil den. Barnets afføring bliver mørkere og mere pasta-lignende. Den vil også lugte kraftigere.
Det er en god idé at tage den med ro, når man skal skifte fra modermælk til flaske. Det skal helst ske gradvist over en periode på flere uger. Det vil give barnets fordøjelsessystem tid til at tilpasse sig og mindske risikoen for, at den lille får forstoppelse.
Hvordan vil afføringen være fra et barn, der får fast føde?
Så snart et barn får fast føde, vil det, som tidligere nævnt, føre til anderledes afføring. Afføringens struktur og farve påvirkes af de fødevarer, som barnet spiser. Hvis barnet mades med purerede gulerødder vil afføringen i næste ble være lys orange.
Fiberrige fødevarer såsom rosiner eller bønner passerer lige igennem den lille mave og ender næsten ufordøjet i bleen. Dette vil ændre sig, når barnet bliver ældre og er i stand til at fordøje fibre mere effektivt.
Meget bleg afføring
Meget bleg afføring kan være et tegn på gulsot. Gulsot kan få barnets øjne eller hud til at se gul ud.
Læs vores artikel om gulsot hos nyfødte og babyer
Børn med gulsot bør altid efterses af en jordemoder eller en læge.
Skriv et svar
Du skal være logget ind for at skrive en kommentar.