Behandling når baby har arp i hovedbunden, panden eller øjenbryn

kategori: Sundhed | 0

baby-arp-oejenbryn-hovedbund-pandeArp er en slags tykt skæl i hovenbunden og nogle gange også i øjenbrynene og i panden på baby. Arp er ikke det tynde, dryssende skæl, som nogle voksne mennesker døjer med. Det er tykke, gullige hudflager, som sidder relativt godt fast i hovedbunden. Rigtig mange babyer får arp på et eller andet tidspunkt. Det er let at fjerne, og der er forskellige ting, du kan gøre for at forhindre, at baby får arp.

Kan jeg forebygge arp hos min baby?

Du kan godt forebygge arp. Du kan bruge medium-blød børste og massere babys hovedbund dagligt. Du kan også bruge en kam og rede babys hår med et let tryk i alle retninger. Når baby har været i bad, kan du massere hovedbunden med håndklædet så blodcirkulationen øges. Du skal ikke være bange for at skade baby ved at massere ’den bløde plet’ i hovedbunden, for den kan godt holde til det.

Hvordan behandler jeg min babys arp?

arp-taettekamDu må ikke kradse med neglene i babys hårbund for at fjerne de gule hudflager. Hvis man umiddelbart bare forsøger at skrabe flagerne af, så vil babys hovedbund blive unødvendig meget irriteret, rød og begynde at bløde. I stedet skal du massere en lille spiseske god babyolie ind i babys hovedbund, så flagerne blødgøres. Nogle gange anbefales det at man lader olien sidde i babys hår natten over, men i de fleste tilfælde er det ikke nødvendigt. Ofte er det nok at lade olien virke i ½ til en hel time. Det kan være en god ide at få hjælp af din partner eller en bedsteforælder, som kan have baby liggende på skødet, mens du foretager behandlingen. Når flagerne er blødgjorte, skal du bruge en kam – gerne en tættekam, som også bruges til at fjerne lus – og føre den forsigtigt mod hårretningen med et let tryk. På denne måde kan du skrabe hudflagerne væk lidt efter lidt og samtidig skåne babys hovedbund mest muligt. Hovedbunden vil stadig blive rød, og enkelte steder kan det bløde lidt, selvom du er meget forsigtig, men de små sår heler hurtigt, og baby mærker ikke meget til det. Du behøver ikke vaske babys hår med vand og sæbe, når du er færdig med behandlingen. Du kan nøjes med at tørre babys hoved med et blødt håndklæde, så en lille del af olien bliver tilbage og fugter huden. I de fleste tilfælde er det ikke nok at foretage en enkelt behandling. Arpen vil komme igen i løbet af nogle uger, og det er individuelt fra barn til barn, hvor mange behandlinger der kræves.

Vokser min baby fra sin arp?

Børn vokser fra deres arp, men alderen kan variere ligesom graden af arp også kan variere. Selvom du først gang ser arpen, når din baby er et par måneder gammel, kan du godt stadig se arp i barnets hovedbund, når det er 3-4 år gammelt. Hos den lille baby vil arpen kræve hyppige behandlinger, og efterhånden vil der gå længere og længere tid, inden den kommer igen, og til sidst kan du slet ikke huske, hvornår du så den sidst. Som barnet bliver ældre forsvinder arpen helt.

Facebooktwitter

Skriv et svar