De mest almindelige lidelser hos babyer og småbørn

kategori: Sundhed | 0

Næsten alle babyer og småbørn skal på et eller andet tidspunkt i deres barneliv igennem én eller flere at de relativt ufarlige lidelser, som vi nævner herunder. De er meget almindelige, og for nogle af dem gælder det, at børn er særligt udsatte. For de fleste gælder det, at der ikke er specielle forgholdsregler du kan tage, for at styre helt uden om. Turen til lægen og derefter forbi apoteket er bare noget, der hører med til at have småbørn.

Allergi

Allergi er kroppens reaktion mod et eller flere stoffer (allergener), som findes i det miljø, man færdes i. Det kan være kæledyr, pollen eller måske nogle typer af mad. Man kalder det allergi, når kroppen reagerer på ting, som ikke er farlige for den. Det er uhensigtsmæssigt, at kroppen producerer antistoffer mod græs eller hundehår, men det sker nu en gang ganske ofte. Kroppen tager desværre fejl, og så må man hjælpe den på vej med medicin, hvis allergien er slem.

Allergi overfor støv eller kæledyr kan afhjælpes lidt med grundig rengøring og udluftning.

I begyndelsen kan du være i tvivl om dit barn har allergi eller om det blot har fået en forkølelse. Hvis der kun er tale om en forkølelse, så vil den fortage sig efter 8-10 dage, hvorimod allergien bliver ved med genere at barnet i varierende grad og kræver eventuelt behandling.

Astma

lille-barn-astmamaskeAstma er en kronisk betændelsestilstand i barnets luftveje. Hvis din baby har astma, vil hans vejrtrækning i perioder lyde besværet – måske hvæsende eller hvinende. Eventuelt bliver han også hurtigt forpustet. Der findes gode masker til babyer og helt små børn, så de kan få medicin som alle andre. Maskerne købes på apoteket, og kommer i forskellige størrelser. Masken sidder for enden af en rør, hvor inhalatoren fastgøres. Et par tryk på inhalatoren sender medicinen ind i plastrøret, og barnet skal lave 10-15 indåndinger i masken for at få medicinen ned i lungerne. Det kan tage lidt tid at vænne baby til masken, men det kommer. Børn med astma kan i langt de fleste tilfælde leve et helt normalt liv.

Skoldkopper

Mange børn får denne ’engangs-hudlidelse’, når de er helt små. Skoldkopper skyldes en virus, og den viser sig som små kløende, væskefyldte blærer på huden. Skoldkopper følges mange gange af sløvhed og feber hos barnet. Skoldkopper er desværre meget smitsomme, og baby får dem ofte med hjem fra vuggesture eller børnehave. Der kan gå op til 3 uger fra man hører om skoldkopper i barnets institution, og til at ens eget barn bliver sygt, og når skoldkopperne er brudt frem, så vil barnet være sygt i 1-2 uger. Man kan lindre ubehaget ved at give baby kølige bade med nogle timers mellemrum. Når man én gang har været igennem en omgang skoldkopper, så er man immun. Det vil sige, at hvis man udsættes for sygdommen igen, så er kroppen klar med antistoffer, så den kan bekæmpe skoldkopperne, før man når at mærke noget til dem.

Almindelig diarré, glutenallergi og laktoseintolerens

maelkeerstatningDiarré kan være en udmattende omgang for både dig og din baby. Diarré er tynd, vandig, ildelugtende og meget hyppig afføring, der kan skyldes virus, bakterie, mad- eller drikkevarer. På denne måde kan diarré hænge tæt sammen med allergi, som du læste om ovenfor. Det er nemlig sådan, at børn kan udvikle allergi overfor bestemte fødevarer. De mest almindelige former for fødevarerallergier er glutenalleri og laktoseintolerens. Hvor allergi overfor støv og husdyr viser sig som luftvejsirritation, viser madallergi sig i mange tilfælde som diarré. Et barn med glutenallergi vil i de fleste tilfælde være lille af sin alder, lidt undervægtig og have problemer med at tage på. Når glutenallergi opstår, så stopper barnets diarré ikke, før gluten fjernes fra kosten. Det kan være en omfattende opgave, og her er det en rigtig god ide at tale med både lægen og en kostvejleder.

Laktoseallergi viser sig tidligt hos baby, og kan også give diarré. Der findes flere alternativer til komælk, som du kan give til dit barn. Det er vigtigt, at være helt sikker på diagnosen, før du tager barnets mælk – som jo er en god kilde til kalk – ud af dets kost. Tal med din læge, hvis du er i tvivl.

Den såkalde almindelige diarré kan vare op til 6 døgn, men er ofte overstået i løbet af et par dage. Det er vigtigt, at du holder godt øje med babys ble, da den syrlige diarré hurtigt gør huden rød og øm. Hvis du kan få baby til at spise lidt yoghurt eller lidt lyst brød, kan det sætte mavens tempo lidt ned. Banan er også kendt for at gøre afføringen mere hård. Husk også at baby mister en del væske, hvis hun har diarré. Tilbyd hende gerne noget at drikke mange gange om dagen.

Øreproblemer

Nogle børn har tendens til øreproblemer. Det kan eksempelvis være væske i ørerne. Det kan give nedsat hørelse og trykken for ørerne. Man kan få foretaget en høreprøve, og en undersøgelse hos lægen vil vise, om baby har væske i ørene. Lægen vil eventuelt lægge et dræn, så væsken kan sive ud. Et dræn er en lille plastiktrisse med hul i midten. Hullet sørger for trykudligning og er en ventil for væsken. Når en ørelæge skal lægge dræn i barnets øre, så skal barnet i fuld narkose. Det er et meget lile indgreb, og det tager kun et kvarters tid. Barnet er næsten altid frisk igen den følgende dag. Hvis barnet har gået med væske og trykken for ørerne i lang tid uden rigtig at kunne give udtryk for det, så vil du opleve, at det kan have en stor og positiv effekt på barnets trivsel og adfærd. Barnet virker gladere og mere velafbalanceret. Det kan man jo godt forstå, hvis det længe har måttet kravle eller gå rundt med ørepine.

Facebooktwitter

Skriv et svar