Skriv og udgiv din egen børnebog – en lille guide

kategori: Fritid | 3

Rigtig mange danskere drømmer om at skrive og udgive en bog, men de færreste følger drømmen. Drømmer du om at skrive og udgive din egen børnebog så har vi lavet en lille guide til hvordan du nemt kommer i gang på et lille budget.

1. Få en idé

Før du overhovedet kan starte med at skrive får du brug for en god idé til historien. Find på en god idé til en historie. I børnebøger er det meget anvendt at lave en historie med en morale, men det kan også sagtens blot være en spændende og eventyrlig historie som har til formål at underholde.

En god tommelfingerregel er at du skal kunne beskrive idéen til din historie i et kort resumé.

2. Gå i detaljer

Overvej nu detaljerne om historien. Vil du skrive en pixibog eller en roman?

Skal der være nogen karakterer med i historien? Hvad skal karaktererne hedde og hvad skal deres karaktertræk være? Her er et godt tip der kan hjælpe dig til at forme dine karakterer: Tænk på hvordan karakterer fra populære bøger eller film er bygget op.

Tag for eksempel Peter Plys og hans venner. Peter Plys er en glad, dum, elskelig bjørn som elsker at spise honning. Hans venner har også nogle klare, fastlagte karaktertræk. Ugle er den kloge, Tigerdyret er den selvoptagede og energiske. Grislingen er den meget forsigtige. Karaktererne er nemme at forstå og forudsigelige når man har lært dem at kende. Fra den ene historie til den anden lærer vi hurtigt karaktererne at kende. Så føler vi os hjemme i historien og karaktererne bliver mere levende.

Hvis du på forhånd har beskrevet dine karakterer, miljøet med videre så vil du opleve at historien nærmest skriver sig selv. Kend dine karakterer og vid hvordan de tænker. Så kan du meget nemt skrive hvordan de reagerer i forskellige situationer.

2015-10-19 21_47_09-IMG_4361 _ Flickr - Photo Sharing! – Google Chrome3. Skriv bogen

Nu er det tid til at du sætter dig ned og skriver bogen. Afsæt eventuelt noget tid hver aften, hvor du uforstyrret kan skrive på din bog. Husk dog på det helst ikke skal ende med at være en kedelig tjans, men gerne noget du ser frem til. Sæt dig foran computeren med en kop kaffe eller hvad du nu ellers kan lide.

Har du ikke noget yndlings skriveprogram så kan det gratis program Writer i Open Office anbefales.

Har du valgt at skrive en meget kort bog og har du i forvejen den færdige idé til bogen i hovedet, så kan det være en god idé at starte med at lave alle siderne og give dem en klar, kort overskrift. På den måde har du et slags storyboard over bogen, ligesom man anvender når man laver film.

4. Lav eller køb illustrationer

Til en børnebog er det en god idé at benytte sig af tegninger for at sætte børnenes fantasi i gang.

Er du ikke selv ferm til at tegne, og kender du ikke en god illustrator, så kan du alligevel sagtens købe dig til nogle illustrationer uden det behøver blive meget dyrt. Du kan for eksempel finde nogle gode tegnere på nettet. Vi kan anbefale siden fiverr.com, som er en hjemmeside hvor man kan få løst diverse småopgaver for blot 5 amerikanske dollars. Se eksempelvis kategorien illustration og kategorien bogcovers & indpakning.

Husk at gøre plads til dine tegninger når du skriver bogen.

5. Udgiv bogen

Med udbredelsen af internettet er der dukket en masse print-on-demand services og webshops op, som vil udgive din bog. Print-on-demand betyder at bogen først bliver printet i det øjeblik den bliver solgt. Nogle udgivere tilbyder også at sælge din bog som en e-bog, der kan købes via Google Play eller Apple App Store.

Du kan også vælge at få trykt et lille oplag af din bog og selv sælge bogen via en webshop.

Det er altså blevet meget nemt og billigt at udgive og markedsføre sin egen bog. Man behøver ikke længere have et kæmpe forlag i ryggen.

Se eksempelvis disse hjemmesider, hvor du kan sælge dine bøger igennem:

http://www.minegenbog.dk/

https://www.bod.dk/

https://publish.saxo.com/

Ønsker du at åbne din egen webshop hvor du sælger dine egne færdigtrykte bøger kan du eksempelvis anvende Shopify.

Læs mere om bogudgivelse her: http://bogudgivelse.buchs.dk/blog

Facebooktwitter

3 Responses

 1. Christina

  Har I tips til hvem der kan printe som småbørnsbog – med papsider?

 2. BabyBix

  Hej Christina

  Vi kender desværre ikke til nogen der kan det. Jeg har lige prøvet at søge på Google efter det men uden held.

  Jeg håber du finder nogen der kan.

  Mvh. Brian
  BabyBix.dk

 3. Jakob

  Hej Thomas,

  et forlag har normalt tilknyttede illustratorer, men tager også gerne andre tegninger ind, hvis de accepterer en bog. Det er min erfaring.

  Det lyder pt. meget dyrt for illustrationer til en børnebog. Jeg er selv illustrator og vil i hvert fald tage det halve af den pris du nævner, selvom jeg ikke helt kender omfanget af din opgave. Hér kan du se hvorledes jeg arbejder med forfattere, når jeg skal illustrere til deres tekster. Jeg har beskrevet processen, og du kan læse om den hér –
  https://jakob-i.com/tegninger/boernebogs-illustrator/

  Hvis du er interesseret i at gå til et forlag, kan man få lavet en illustration som eksempel på stilen og se hvad de siger til det. Man kan også vælge at udgive selv – gennem forskellige tjenester. Det kunne eksempelvis være Books On Demand.

  Håber mit svar hjalp dig – selvom det er et stykke tid siden du skrev indlægget.

  Mvh Jakob

Skriv et svar