Hvordan håndterer du vrede fra dit barn?

kategori: Opdragelse | 0

Alle forældre bliver vrede på deres børn. Det hjælper ikke, at der altid er et endeløst pres fra livet: aftaler man er forsinket til, ting man har udskudt indtil sidste øjeblik, sundhed og økonomiske bekymringer – listen er endeløs. Midt i denne hektiske hverdag skal man tage sig af børnene, som smider deres ting væk, driller deres søskende eller råber og slår.

Det er klart for alle at forældrerollen håndteres bedst i en en tilstand af fred og ro, men i en hektisk hverdag med masser af udfordringer og stress, kan man let føle at et raserianfald mod barnet er berettiget. Det er nemt at blive sur over et barn man føler opfører sig  uansvarligt, taktløst eller utaknemmeligt.

Hvad sker der med dit barn, når raser ud på det? Forestil dig at din mand eller kone miste deres temperament og begynder og skrige og råbe af dig. Forestil dig så den samme episode, med en person der er tre gange så stor som dig. Forestil dig, at du har brug for personen for at få mad, husly, sikkerhed og beskyttelse. Personen er din primære kilde til kærlighed, selvtillid og information om verden. Du har ingen andre at gå til. Tag så dine følelser omkring denne situation og gang dem med 1000. Så har du en idé om hvad der sker inde i dit barn, når du skælder ud.

Det hele går meget stærkt når vi raser ud på vores børn. Hvad kan man gøre for at undgå denne aggressive adfærd mod sit barn?

Selvfølgelig kan alle blive vred eller nogle gange rasende på deres børn. Udfordringen er at bruge vores modenhed, så vi styrer hvordan vores vrede kommer til udtryk, og minimerer dens negative indvirkning.


Vrede er meget skræmmende for barnet. Hvis dit barn ikke synes at være bange for din vrede, er det en indikation af, at barnet har oplevet det mange gange og har udviklet forsvar mod det – og imod dig. Det uheldige resultat er et barn, der er mindre tilbøjelig til at ville opføre sig for at behage dig, og er mere åbne over for de påvirkninger udefra.

Dine børn vil helt sikkert se dig vred fra tid til anden, og måden hvorpå du håndterer disse situationer vil lære dem en masse. Ønsker du at lære dit barn at magt er ret? At forældre også har raserianfald? Din håndtering af vrede vil smitte af på barnet.


Du skal være en rollemodel for dit barn. Barnet skal lære at vrede er en del af at være menneske, og barnet skal lære at håndtere vreden på en ansvarlig måde. Læs vores tips herunder for at finde ud af hvordan du gør det.

Sæt grænser, før du bliver vred

Ofte når vi bliver vrede på vores børn, er det fordi vi ikke har sat en grænse. I det øjeblik du begynder at blive vred, er det et signal til dig om at gøre noget. Ikke råbe. Gribe ind på en positiv måde for at forhindre mere uønsket adfærd der vil irriterende dig.

Hvis din irritation kommer fra dig – hvis du for eksempel har haft en hård dag, og du bliver stresset og irriteret af dit barns adfærd så kan det hjælpe at forklare dette til dit barn, og bede det om at være mere hensynsfuld – i hvert fald for nu.

Hvis barnet gør noget, der hidser dig mere og mere op kan du være nødsaget til at afbryde hvad du laver for at genopfriske reglerne for dit barn for at undgå at din vrede eskalerer.

Skriv en liste over acceptable måder at håndtere vrede

Når du føler vrede har du brug for en måde hvorpå du kan falde til ro. Når du er bevidst om dette vil det hjælpe dig med at udnytte din selvkontrol. Stop, tag en dyb indånding og mind dig selv om at det ikke er en nødsituation. Ryst spændingen ud af dine hænder. Tag ti dybe vejrtrækninger. Brug 20 minutter om dagen på at praktisere mindfulness. På den måde kan du faktisk opbygge en kapacitet, så det er nemmere at berolige dig selv i de svære øjeblikke.

Timeout

Giv dig selv en timeout og vend tilbage til barnet, når du er i stand til at være rolig. Bevæg dig væk fra dit barn, så du ikke bliver fristet til at blive verbal eller fysisk voldsom over for dit barn. Fortæl barnet så roligt som du kan: “Jeg er alt for gal lige nu at tale om det. Jeg vil tage en timeout og falde til ro.”

Brug denne tid til at berolige dig selv. Hvis dit barn er gammelt nok til at stå for sig selv et øjeblik, kan du gå ud i badeværelset og få lidt koldt vand i dit ansigt samt tage nogle dybe vejrtrækninger. Ellers kan du bruge køkkenvasken.

Vente med at disciplinere til du er rolig

Gør det til en vane aldrig til at disciplinere dit barn, mens du er vred.

Når du har taget en ti minutters timeout og stadig ikke føler dig rolig nok til at du kan forholde dig konstruktivt, kan du sige til dit barn: “Jeg ønsker at tænke over, hvad der lige er sket, og vi kan tale om det senere.”

Undgå fysisk magt, uanset hvad

Undersøgelse efter undersøgelse har vist, at fysisk magt har en negativ indvirkning på børns udvikling, der varer hele livet.

Fysisk magtanvendelse kan gøre du føler dig bedre midlertidigt, fordi det udleder din vrede, men det er dårligt for dit barn, og i sidste ende saboterer du alt det positive du gør som forælder.

Hvis du ikke kan styre dig selv og ender med at ty til fysisk magt, så sig undskyld til dit barn og fortæl barnet at fysisk magt aldrig er ok. Sørg for at søg professionel hjælp hvis det skulle ske.

Undgå trusler

Undgå at lave trusler mens du er vred. Disse trusler vil ofte være urimelige. Trusler er kun effektive, hvis du er villig til at følge op på dem. Hvis du ikke følger op på dem underminerer de din myndighed og gør det mindre sandsynligt, at dine børn vil følge reglerne næste gang.

Fortæl i stedet dit barn, at du nødt til at tænke over en passende reaktion for en overtrædelse af reglerne. Spændingen vil være værre end at høre en perlerække af trusler, som barnet ved, at du vil ikke håndhæve.

Overvåg din tone og dit ordvalg
Forskning viser, at jo mere roligt, vi taler og føler os, jo mere roligt vil andre reagere på os. Tilsvarende vil brug af bandeord eller andre stærkt ladede ord gøre os og vores lyttere mere kede af det og situationen vil hurtigt eskalere.

Vi har magten til at berolige med vores tonefald og ordvalg. Husk at du er rollemodel. Råber du og benytter du hårde ord vil dit barn begynde at gøre det samme.

Overvej om du er en del af problemet

Dit barn kan altid vise dig, hvor du skal arbejde på dig selv. Vær åbne over for at udvikle dig selv og bliv en bedre og mere rolig forælder.

Vælg dine kampe

Enhver negativ interaktion med dit barn vil tære på jeres forhold. Fokusér på, hvad der betyder noget. Det kan eksempelvis være den måde, dit barn behandler andre mennesker på. Det kan være at du er træt af at barnet smider sin jakke på gulvet, men det sandsynligvis ikke værd at sætte jeres forhold på spil over.

Hold udkig efter hvad der giver bedre adfærd hos dit barn

Nogle forældre er overrasket over at høre, at der er familier, hvor børnene generelt er velopdragne, selv om fysisk magt aldrig er blevet anvendt og forældrene sjældent råbet. Vi ved, at straf altid er negativt. Straf går altså imod vores hensigt. Hvis du har nogle af de udfordringer vi har nævnt i denne artikel så gør det til et personligt mål at ændre på din adfærd. Start i dag.

Facebooktwitter

Har du lyst til at bidrage med blogindlæg til BabyParadis?
Vi har åbnet op for, at du selv kan oprette en profil på sitet og udgive dine egne artikler. Vi kræver blot, at du overholder retningslinjerne omkring udgivelse af artikler på sitet.

Bliv gæsteblogger

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *