Find et navn til din baby

kategori: Familie | 0

baby-bogstaver

Uha… Det er svært at vælge et navn til lillesøster. Det er en spændende tid når der er en lille ny på vej og det at finde på det helt rigtige navn til den lille er en del af spændingen. Find inspiration til hvad barnet skal hedde og find et godt navn som både forældre og barnet kan blive glade for. Læs videre her for idéer til hvordan du finder gode navne. Læs også om regler på området som du skal være opmærksom på.

Hvad end du ønsker at finde på et godt unikt navn til din lille baby eller ønsker at finde inspiration i de mest populære drenge- og pige-navne i Danmark så kan du her på siden få hjælp til det.

Læs hvordan du finder inspiration til navne og hvordan du finder ud af om et navn er godkendt. For at navngive et barn skal navnet nemlig være godkendt. I skrivende stund er “Mor” eksempelvis ikke et godkendt fornavn. Det er dog tilladt at døbe både drenge og piger “Nikita”. Det er tilladt at døbe sin søn “Dreng”. “Pige” er dog ikke et godkendt fornavn i skrivende stund.

Find nemt godkendte drenge- og pige-navne

faa-inspiration-til-navnI januar 2015 opdaterede Ankestyrelsens deres navnedatabase. Siden har det været meget nemmere at finde godkendte drengenavne og pigenavne når man sidder hjemme i sofaen såvel som når man er på farten. Nu er det nemlig let at tilgå navnedatabasen over godkendte navne via både mobil, tablet og PC / Mac. Hvis du altså har en smartphone.

Ankestyrelsens hjemmeside er blevet forbedret med et nyt design der er optimeret til alle enheder. Så hvad end du sidder på en Mac eller en PC, en tablet eller en smartphone så vil du nemt kunne benytte hjemmesiden til at finde på gode navne til en kommende baby eller den lille nyfødte.

I navnedatabasen kan du vælge om du vil finde drengenavne eller pigenavne eller navne der passer til både drenge og piger (unisex-navne). Du kan også søge på navne der starter med et eller flere bogstaver. Søger du eksempelvis på unisex-navne der starter med “Be” kan du blandt andet se at “Benny” er et godkendt drengenavn såvel som et godkendt pigenavn.

Du kan ligeledes søge efter navne der indeholder et bestemt bogstav, ord eller bogstavrække. Derudover kan du også søge på navne der slutter på et eller flere bestemte bogstaver.

Det er også muligt at søge på antal bogstaver navnet må indeholde. Du kan angive det mindste antal bogstaver du ønsker i navnet og op til det antal bogstaver du ønsker.

Endelig kan du også blot søge på et navn og se om det findes i databasen over godkendte navne. Hvis et navn ikke findes er der stadig en chance for at du kan få navnet godkendt. Der godkendes hvert år nye navne af Ankestyrelsen, som tilføjes til den offentligt tilgængelige database.

Du kan søge i navnedatabasen over godkendte fornavne her: Søg i navnedatabasen

Find et unikt navn til baby

På Danmarks Statistiks hjemmeside kan du finde ud af hvor mange der har et bestemt fornavn eller efternavn eller en kombination af et fornavn og efternavn. På den måde kan du finde et helt unikt navn til din baby. Det kan du gøre her: http://www.dst.dk/da/Statistik/emner/navne/HvorMange.aspx

Navngivning af børn

Hvordan søger man om navngivning af børn? Og hvornår skal man senest navngive et barn? Bliv klogere herunderbarn-r

Alle børn i Danmark skal have et navn, inden det fylder seks måneder. Hvis et barn ikke gives et fornavn, inden det fylder seks måneder, kan der gives en bødestraf til de eller den, der har forældremyndigheden. Har barnet ikke fået et efternavn senest seks måneder efter fødslen får barnet moderens efternavn.

Man kan vælge at døbe sit barn i den danske folkekirke eller af et anerkendt trossamfund. Efter dåben udstedes en fødsels- og dåbsattest af sognet. Børn der er født i Sønderjylland skal navngives inden de døbes.

Man kan også vælge at navngive sit barn vha. selvbetjeningen på borger.dk. Her skal man udfylde en ansøgning. Ansøgningen sendes til præsten eller kordegnen i det sogn hvor man har sin bopæl. Hvis man er født i Sønderjylland kan man også sende ansøgningen til personregisterføreren i kommunen. Udfyld og indsend ansøgningen digitalt via borger.dk.

Eventuelle spørgsmål til ansøgningen stilles til personregisterføreren. Dvs. præsten eller kordegnen i sognet eller personregisterføreren i kommunen i Sønderjylland.

Har personregisterføreren eller Statsforvaltningen truffet en afgørelse om navn har man mulighed for at klage over afgørelsen. Klagen skal sendes til myndigheden, der har truffet afgørelsen. Klagen bliver så sendt videre til til Ankestyrelsens Familieretsafdeling.

Det er således Ankestyrelsen der til enhver tid kender til alle godkendte navne i Danmark. Derfor er det Ankestyrelsen der ligger inde med navnedatabasen som er nævnt tidligere.

Statistik over navne

emmaHvor mange hedder Emma? Hvor mange hedder Emil? Det er sjovt at se på statistik over fornavne. Måske kan man finde et unikt navn til den lille ny.

I følge tal fra 2013 fra Danmarks Statistik er Sofia det mest populære pigenavn og William det mest populære drengenavn. Af nye navne på listen over de 50 mest populære pigenavne er Malou, Vigga, Nora og Thea.

Af nye populære drengenavne kan nævnes Arthur, Laurits, Elliot, Theodor og Villum.

Se listen over de populære navne til nyfødte: http://www.dst.dk/da/Statistik/emner/navne/navne-til-nyfoedte.aspx

 

Facebooktwitter

Skriv et svar