Svag og utydelig streg på graviditetstesten

kategori: Graviditet | 2

svag-utydelig-streg-graviditetstestMasser af kvinder har prøvet det, og siden du er her på siden lige nu, så er du nok én af dem. Du forsøger at blive gravid, og så hurtigt som muligt efter at menstruationen skulle have indfundet sig, så tager du testen. I teorien bør der kun være to udfald, når der er gået 3-5 minutter: enten er der blot én meget tydelig kontrolstreg og intet andet i det lille felt, hvilket fortæller dig, at I må prøve igen. Eller også er der to meget tydelige streger, der får dit smil til at strække sig helt op til ørerne.

Men hvad gør du så, når du står med en graviditetstest, der ikke falder i nogen af de to kategorier? Altså sådan en test hvor kontrolstegen viser sig tydeligt men lader til at have selskab af noget udefinerbart dér, hvor nummer to tydelige streg skulle have været? Du tager måske 7 tests mere, og bliver ikke rigtig klogere. Tidspunktet er ofte sådan, at der er ét til flere døgn til, at du kan kontakte din læge, og du har indset, at selvom du går ned i Netto og river endnu flere tests ned i kurven, så kommer du ikke nærmere et sikkert svar. Kort sagt: hvad skal du stille op med en svag streg på graviditetstesten?

Hvad måler graviditetstesten?

En graviditetstest er fremstillet til at måle, hvor meget graviditetshormon (human chorionic gonadotropin eller blot hCG) der findes i urinen. Hormonet bliver udskilt af moderkagen, når der er sket en befrugtning. Hormonet måles med enheden mlU/ml, der betyder internationale enheder pr. milliliter. Følsomheden af graviditetstesten afhænger af model og mærke, og en given test har en følsomhed på 10-50 mlU/ml. Kontrolstregen skal vise, at du har udført testen korrekt, og at testen fungerer, som den skal. Det er således kun test-stregen, der kan måle hCG.

Hvorfor kan der forekomme en svag streg på min graviditetstest?

Du tester for tidligt i cyklus

Der kan være flere grunde til, at stregen kun viser sig svagt, når man tager en graviditetstest. En af de hyppigste årsager er, at man tester for tidligt. Hvis ægløsningen har fundet sted senere, end du har regnet med, eller hvis din cyklus er uregelmæssig og lang, så vil niveauet af hCG i din urin endnu være meget lavt, hvis du tester tidligt, og derfor vil testen ikke vise en kraftigt farvet streg. Vent et par dage og prøv så at tage en ny test.

Du tester sent på dagen

En anden årsag kan være, at du tester på et sent tidspunkt på dagen, hvor du evt. har drukket meget væske. På denne måde vil urinen være fortyndet, og hCG-koncentrationen vil være lavere. Koncentrationen er altid højest om morgenen, hvor det er lang tid siden, du sidst har drukket vand eller været på toilettet.

Du kigger på testen efter 5 minutter

De fleste mekaniske graviditetstests har en tidsgrænse, som du skal rette dig efter, når du aflæser resultatet. Hvis du lader testen ligge længere end de 5 minutter, der ofte er grænsen, så kan stregen blive kraftigere. Men det er altså ikke et resultat, du kan regne med. På redaktionen har vi fået henvendelser fra kvinder, som har smidt en negativ test i skraldespanden, og når de så for sjov har kigget på den dagen efter, har der været to streger. Vi gentager: dette er ikke et resultat, du kan regne med!

Stregen er i virkeligheden en skyggelinje

Når urinen fordamper, kan testfeltet vise en skyggelinje ved siden af kontrolstregen. Skyggelinjen har ikke nogen farve, men når du står der på badeværelset og stirrer håbefuldt på testen i dårligt lys, så kan skyggestregen godt ligne antydningen af en farvet streg. Desværre er en skyggestreg en indikation for et negativt resultat.

Testen er ikke i orden

Husk at se efter datoen på graviditetstesten, for sådan nogle har en udløbsdato. Datoen står ofte på siden af pakken og altså ikke på selve testen. Testen kan i sjældne tilfælde vise et falsk positivt resultat. Det er naturligvis en ubehagelig oplevelse, når testen viser et forfejlet resultat, men heldigvis er de tests, der findes på markedet i dag, meget sikre.

Tidlig abort og kemisk graviditet

Umiddelbart skulle man tro, at løsningen ville være, at alle graviditetstests havde en meget stor følsomhed og kunne måle koncentrationer af hCG helt ned til 10 mlU/ml eller mindre. På denne måde ville stregen altid være klar og tydelig, og man ville ikke være i tvivl. Men der er også nogle ulemper ved en høj følsomhed. Mange graviditeter afbrydes helt naturligt, fordi fosteret af forskellige årsager ikke har været sundt nok til at fortsætte sin udvikling. Tidlige, spontane aborter er meget normale, og ofte opdager man dem slet ikke. Med en højfølsom graviditetstest vil du få vist et positivt resultat tidligt i forløbet, og når du så foretager testen igen senere, vil den være negativ. Der kan også være tilfælde, hvor testen viser en svag streg selvom, du faktisk ikke længere er gravid. Den svage streg er resultatet af den smule hormon, der stadig er tilbage i urinen selv efter, at du har aborteret. Dette kaldes undertiden for en kemisk graviditet.

Hvordan skal jeg så tolke en svag og utydelig streg på min graviditetstest?

Inden du går på badeværelset med graviditetstesten, så bør du sikre dig, at du opfylder følgende 5 punkter:

 • Du har set efter, at graviditetstesten er ikke for gammel
 • Du udfører testen med den første morgenurin
 • Du tester på et tidspunkt i din cyklus, hvor du er sikker på, at menstruationen burde være kommet (tag højde for at en uregelmæssig cyklus kan være op til 35 dage!)
 • Du ved, at du skal aflæse resultatet inden for den angivne tidsgrænse (oftest på 3-5 minutter!)
 • Du ved, at du ikke har indtaget medicin eller alkohol, som kan påvirke testresultatet

Hvis du opfylder punkterne, mens du tager testen, og testen viser dig en svag og utydelig farvet streg ved siden af kontrolstregen, så er du sandsynligvis gravid. Selv en svag og utydelig farvet streg på en graviditetstest er tegn på, at en befrugtning har fundet sted hos kvinder, der tester korrekt. Så stort tillykke!

Digital graviditetstest

gravid-under-menstruationVi lever jo i en moderne tidsalder, hvor digitaliseringen er over os, og der findes naturligvis også digitale gravitetstests. Nogle kvinder foretrækker denne form for test, da resultatet præsenteres for dig klart og tydeligt med smiley-ansigter eller tekst. Der er dog nogle af de samme faldgruber ved den digitale test som ved de mekaniske tests. Fx kan en digital test også vise en kemisk graviditet og give dig falske forhåbninger ved en tidlig abort. Desuden er de digitale tests meget dyre i forhold til de mekaniske tests. Man kan købe en enkelt mekaniske test for helt ned til 10-15 kroner, hvor de digitale modstykker koster 100-150 kroner. Det falsk positive resultat eller blot generelle fejl forekommer meget sjældent ved brug af de mekaniske tests, hvorimod den fine elektronik, der findes i den digitale test let ’forstyrres’. Det vil sige, at du kan komme ud for at bruge en formue på den digitale test blot for at få beskeden ’fejl’ i displayet, fordi der er et eller andet i en ellers meget simpel testprocedure, som du åbenbart har gjort forkert. Og så er du jo lige vidt. De digitale tests findes også i udgaver, der påstår at kunne fortælle dig, hvor mange uger du er henne i en eventuel graviditet. Det bør man ikke forlade sig 100% på, da det kan være meget svært at bestemme blot ud fra en enkelt måling af hCG. Venter du eksempelvis tvillinger, så vil hCG-niveauet i urinen være højere end normalt, og ugetallet vil ikke være korrekt.

Facebooktwitter

2 Responses

 1. Line

  Hej Jeg har taget en test hvor test stregen forsvandt sådan efter 2-3 minutter er det noget i kan svarer på?

 2. BabyBix

  Hej Line

  En graviditetstest reagerer på hormonet hCG, som kroppen producerer efter en befrugtning. Du skal bruge den første morgenurin, for her er hCG-koncentrationen højest. Vent også gerne med at tage testen til du er gået nogle dage over tiden mht. menstruation.
  Det er meget vigtigt, at du tager testen korrekt. Det vil sige, at hvis der står i instruktionen, at du skal aflæse resultatet 3 minutter efter, at testen har været udsat for urin, så er det her og kun her, resultatet tæller. Venter du længere kan x antal minutter, kan du ikke regne med resultatet. Husk også altid at se efter, om kontrolstregen på testen viser sig. Gør den ikke det, er der noget galt med testen, og du skal starte forfra med en ny test.
  Selv hvis din graviditetstest viser en meget svag streg efter det antal minutter, instruktionen beder dig vente, er det et godt tegn på, at du er gravid. Men kun lægen kan give dig et helt sikkert svar. Held og lykke!

Skriv et svar