Få dit barn til at sove om natten

kategori: Familie, Fritid, Opdragelse | 0

nyfoedt-soverHvis du er interesseret i at forbedre dit barns sovevaner og lære ham eller hende at sove igennem om natten, så er du kommet til det rette sted. Her på siden får du de bedste tips til, hvordan du får dit barn til at sove.

Forvent hårdt arbejde

For det første skal du forvente, at det vil kræver en del arbejde. Nogle babyer sover godt og andre gør ikke, men de fleste har potentialet for at sove godt, så der er gode muligheder for selv at få lidt nattesøvn i sidste ende. Din indsats er ikke ligegyldig. Hvis du gør en indsats og trænere med barnet, så vil barnet hurtigt få lettere ved at lære at sove igennem om natten. Alt hvad der skal til er træning og atter træning indtil barnet sover om natten.

Prøv at putte barnet tidligt

Det kan virke underligt, men det er et faktum, at børn der puttes tidligt ofte sover længere end børn der puttes sent. Dvs. hvis man putter barnet kl. 19-20 så har det mulighed for at få hvilet ordentligt ud og så er der også mulighed for lidt aften og ro til forældrene.

Find en daglig rutine

Det er vigtigt at finde en daglig rutine for barnets søvn og holde sig til den. Barnet får hurtigt en fast søvnrytme og det bliver sværere at få det til at sove, hvis man bryder den.
Find derudover nogle faste ritualer hver gang barnet skal i seng. Vis f.eks. tandbørste eller gummebørste for junior og syng en godnatsang.

Forarbejde er vigtigt

Det er næsten umuligt at få et barn der ikke er træt til at sove. Sørg derfor for at stimulere barnet mest muligt i løbet af dagen. Børn har brug for motion og stimulation af sanserne. Hvis de ikke får det, så bliver de ikke trætte ved sengetid og så kan du godt sige farvel til din egen søvn. Leg derfor mest muligt med ham eller hende og sørg for, at den lille får rigeligt med frisk luft. Det er især vigtigt med babyer. Når babyer begynder at lære at kravle eller gå, vil de som regel få nok motion på egen hånd.


Aftensmaden skal vare længe

Sørg for at han har fået en god portion aftensmad. Småbørn og babyer vågner ofte om natten, fordi de er sultne. Hvis den lille vågne om natten og der er tale om et barn der kan indtage fast føde, kan du med fordel prøve at tilbyde en lille skål havregrød 20 minutter før sengetid. Det giver en god mæthed i længere tid og hjælper din baby til at sove længere uden at blive sulten.

baby-badGiv dit barn et bad

En hurtig og varmt bad er en naturlig beroligende oplevelse for børn. Især hvis de tørres grundigt med et håndklæde og bliver pakket ind i en varm pyjamas. Man kan med fordel placere drengens eller pigens pyjamas på en radiator mens badet står på, så den er varm når den skal anvendes.


Mørke på børneværelset

Sørg for at børneværelset er helt mørklagt. Det skal helst være mørklægningsgardiner så gardinerne er tætte nok til, at den tidlige morgensol ikke kan trænge igennem. Sollys er et naturligt signal til opvågning. Ulempen ved det helt mørklagte værelse er at det kan være svært at finde sutten, hvis de små taber den om natten. Hvis du har problemer med at finde sutten på det mørklagte børneværelse, kan en selvlysende MAM sut være løsningen på problemet.

Lav kunstig støj

Hvis der er andre børn i huset, kan det være en fordel at tilføje kunstig ”støj” på børneværelset. Det kunne evt. være en blæser, en lille lydmaskine eller lignende. Fordelen ved en såden maskine, er, at den drukner alle andre lyde såsom søskende gråd, naboen der slår græs eller lignende. Den slags støj der uden tvivl ville vække din baby tidligt om morgenen.

Sutten kan være beroligende

Sørg altid for at have et arsenal af babyens foretrukne sutter på lager. Sutten har ofte en beroligende effekt. Der er derfor ingen grund til at forsøge, at putte en baby uden den.

Nattøj er nødvendigt

Lad ikke dit barn sove i det tøj han eller hun har på i dagtimerne. Giv altid småbørn pyjamas på når de skal i seng. De bløde små outfits er ikke kun for at holde småbørn varme. De er også et signal til de små om, at det er tid til at gå i seng.

Tryghed og varme

Spædbørn har brug for tryghed. De har brug for den tryghed og varme der er i livmoderen. Det er derfor ikke uden grund at man svøber småbørn ind. Det er for at give dem tryghed og varme. Hvis der er tale om større børn kan en sovepose tjener samme formål.

boernevaerelse-sengLæs bøger ved sengetid

At læse en bog eller fortælle en historie eller et eventyr til dit barn ved sengetid, er en fantastisk måde, at slappe af, tilbringe noget kvalitets-tid sammen på og mentalt forberede dit barn på, at det er sengetid. Mange gotnathistorier til børn slutter med, at hovedfigurerne går i seng. Det er endnu et signal til børnene og et fantastisk redskab for os forældre.

Overvåg dit barns søvn

Brug en god babyalarm til at lytte efter lyde fra baby. Det kan være en fordel med en af de nye video baby alarmer, som lader dig se din baby med nattekamera. Det er vigtigt, at babyalarmen har tovejs-kommunikation, så du kan tale og berolige din baby og samtidig høre hvad han eller hun siger.

Hjælp barnet med fordøjelsesproblemer

Babyer (især nyfødte) har en fordøjelse, som ikke er særlig godt forberedt på, at håndtere fordøjelsessystemets gasser. Småbørn sover ikke, hvis de skal af med gas. Du bør derfor sørge for, at hjælpe den lille af med gassen før sengetid, hvis han/hun skal kunne sove.

Bryd de dårlige vaner

Her til sidst kommer det bedste råd af dem alle. Undgå alle de dårlige vaner. Du har uden tvivl en masse dårlige vaner ligesom de fleste andre forældre har. Alle de ting du burde gøre, men ikke gør. F.eks. at du lader dit barn sove som det passer ham eller hende fordi det er lettest. En gang eller to er nok til at bryde vanen og så har du problemet. Eller også lader du dit barn være længere oppe eller lader ham/hende falde i søvn uden nattøj. Det vigtigste når man taler børn og søvn er konsekvens. Drop derfor alle de dårlige vaner og vær konsekvent. Så vil din dit barn uden tvivl komme til at sove igennem om natten.

Facebooktwitter

Har du lyst til at bidrage med blogindlæg til BabyParadis?
Vi har åbnet op for, at du selv kan oprette en profil på sitet og udgive dine egne artikler. Vi kræver blot, at du overholder retningslinjerne omkring udgivelse af artikler på sitet.

Bliv gæsteblogger

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *