Gravid med kat og hund

kategori: Sundhed | 0

gravid-med-katRigtig mange par har et eller flere kæledyr, når de skal være forældre. Mange af de, som ikke har, vil sandsynligvis få et kæledyr mens børnene er små. Kæledyrene kan give børn og familie en masse gode oplevelser, og børnene kan lære meget om dyrene ved at omgås dem – ikke mindst at respektere deres grænser. Dyrene er skønne, men de kan give anledning til nogle bekymringer af forskellig art. Vi tager fat på et par af dem her, som har at gøre med de mest almindelige kæledyr hos danske familier – hund og kat.

Kan jeg have kat, når jeg er gravid?

Hvis du bliver gravid og har en kat, så vil du på et eller andet tidspunkt høre om toxoplasmose. Toxoplasmose refererer til en lille parasit, som findes hos mange dyr, og som ofte også findes i kattens tarme. Det er relativt almindeligt at blive smittet af denne parasit, og det er ikke farligt. Symptomerne minder om influenza. Problemet med prasitten er, at gravide kvinder kan overføre parasitten til fosteret, hvilket kan føre til problemer med øjne og hjerne. Men ro på!

Indekat eller udekat

Først skal det bemærkes, at du kan være rolig, hvis din kat er indekat. Katten får parasitten i sig ved at spise mus, rotter og fugle i naturen. En kat, som lever indendørs og som fodres med indkøbt dyrefoder, vil ikke få parasitten (undgå derfor at give katten råt kød). Husk dog almindelig god hygiejne omkring kattebakken: skift den ofte, brug grus der klumper og brug evt. håndsprit efter at have rørt ved bakken.

Hvis du har en udekat, betyder det ikke, at du ikke må have noget med den at gøre, mens du er gravid. De fleste læger vil råde dig til at lade en anden rengøre bakken, men følgende er alligevel værd at tænke over. Der er ca. 25 % chance for at du allerede har haft sygdommen. I så fald er det ikke farligt at rense bakken. Spørg din læge om han eller hun vil teste dig via en blodprøve.

Toxoplasmose smittefare

Parasitten, som findes i kattens afføring, såfremt katten er bærer, bliver først smittefarlig efter ca. 1 døgn. Sørg derfor for at gøre bakken ren så ofte som overhovedet muligt. Således minimerer du risikoen betydeligt. Dyrlæger vil fortælle dig, at der faktisk er lige så stor risiko for at pådrage dig parasitten, hvis du roder med planter i haven eller leger med eventuelle søskende i sandkassen. Igen er god hygiejne helt centralt. Du kan også få parasitten ved at spise tatar eller andet råt eller rødt kød, så dine spisevaner må også ændres lidt, mens du er gravid. Så længe du husker disse råd, så har du utrolig lidt grund til bekymring.

På trods af ovenstående så er du måske stadig lidt ængstelig. Derfor slutter vi dette afsnit med et tal. Ifølge netdoktor så er risikoen for at blive smittet med toxoplasmose, mens du er gravid, helt nede på omkring ½-1 %. Endnu lavere er den samlede risiko for at blive smittet og faktisk give smitten videre til dit barn – nemlig omkring 0,1% !

Lær dit barn respekt for dyrene

Som sagt er respekt et vigtigt nøgleord, når man har dyr og små børn sammen. Både når det gælder katte og hunde. Børn forstår ikke umiddelbart at læse dyrenes adfærd, så der må du hjælpe dem.

Katte er ikke flokdyr, og er derfor meget selvstændige og til tider asociale kæledyr. Det er meget vigtigt at respektere. Kattene skal have deres frirum, hvad enten det er værelser, hvor de kan være i fred eller klatretræer og hylder højt oppe, hvor ingen kan nå dem. Katten bliver utryg, hvis den jagtes overalt. Den kan blive aggressiv eller måske begynde at tisse rundt omkring i huset.

En naturlig reaktion

Børnene skal også lære, at kattene ikke er legetøj. Hvis en ellers rolig kat bruger sine kløer eller bider fra sig, når barnet holder fast i dens hale, så er det en naturlig reaktion. Hvad ville du gøre, hvis du ikke havde noget sprog? En lille rift kan være en god lærestreg for barnet. Når barnet efterhånden lærer, hvordan det skal omgås katten, så kan de to få et fantastisk forhold. Katten tør komme helt tæt på barnet. Vi hører ofte historier fra forældre om børn, som er meget fascinerede af kattene og morer sig over dem, når de leger omkring barnet. Barnet får meget mere glæde af katten, når det ved, hvordan den skal behandles.

Baby og hund

Det samme gælder grundlæggende for hunde. Respekt er især vigtigt i forbindelse med hunde, da man helst skal undgå den ulykkelige situation det er, at være nødt til at tage hunden med til dyrlægen for sidste gang, fordi den har snappet efter barnet. Selvom mange hunde er store og stærke, så har de også grænser. Heldigvis er de fleste hunde godmodige og tålmodige med børn – specielt hvis hund og barn er vokset op sammen. Alligevel skal også hunden have sit frirum, så den kan være i fred. Det kan være en stor kurv eller et hjørne med et tæppe, hvor barnet ikke må komme. Sørg også for at holde barnet væk fra hunden, når den spiser eller har fået et kødben. Vær opmærksom på hundens adfærd. Man kommer meget langt, hvis man gør sig umage med at læse dyrenes signaler og kropssprog. På den måde lærer man deres grænser at kende. Hvis de ved, at de kan få fred og ro, når de ønsker det, så vil de elske at lege og hygge med dig og dine børn. Katten og hunden på hver deres måde naturligvis.

Facebooktwitter

Skriv et svar