Små børn i solen

kategori: Familie, Fritid, Sundhed | 1


barn-solbriller
Sommeren er over os. Sommer er lig med sol og varme. Vi mennesker har brug for D-vitamin fra solen.

Lidt sol kan være sundt, mens for meget sol kan være skadeligt. Babyer og småbørn har følsom hud, der let kan blive beskadiget af den ultraviolette stråling, som solen udsender.

Vi vil her give nogle gode råd til, hvad du skal være særligt opmærksom på, når du har ansvaret for spædbørn eller babyer, der ligger udenfor på en varm sommerdag.

Kan spædbørn tåle sol?
Nej. Spædbørn kan ikke tåle sol. De har endnu ikke udviklet et system, der kan beskytte huden, og derfor bliver de lettere forbrændt.

Kan spædbørn hvor begge forældre har mørk hud så tåle solen?
Nej. Selv børn født af forældre med mørk hud har brug for fuld beskyttelse mod solen.

Hvorfor er spædbørn mere følsomme overfor sol?
Spædbørn har mere følsom hud, fordi det ydre lag af deres hud er tyndere. Et lille barn har mere hud (overfladeareal set i forhold til kropsmasse) end et voksent menneske, så solforbrændinger kan være meget alvorlige.

spaedbarn-beskyttelse

Hvad skal du være særligt opmærksom på, når den lille ligger udenfor?
En baby kan ikke fortælle dig, når han har det for varmt eller er irriteret over lyset fra solen. Han kan begynde at græde, men du har stadig ingen mulighed for at vide, om det er fordi han er træt, sultne, tørstig eller f.eks. har det for varmt.

Spædbørn kan ikke selv bevæge sig ud af sollys. En seks måneder gammel baby på et tæppe er mindre mobil end en et-årig, der kan kravle eller gå ind i skyggen.

Spædbørn er helt afhængige af deres pårørende til at beskytte dem mod solen og andre relaterede risici. Det er derfor dit ansvar at sørge for, at barnet ligger trygt i skyggen, og at barnet ikke mangler væske, hvad enten det er i form af modermælk eller vand.

Husk også altid at smøre babyer på over 6 mdr. godt ind i solcreme med en høj faktor (30 eller derover), når de er ude i solen.

Hvor hurtigt kan et barn blive forbrændt?
Et barn kan blive forbrændt i løbet af bare 15 minutter.

Hvad er det der gør, at man bliver forbrændt?
Det afhænger af hvor højt UV indexet er. UV indexet siger noget om hvor meget ultraviolet stråling, der er i solens stråler. Hvis UV indexet er lavt (fra 0-2), så er risikoen for solskader meget lav. Hvis UV indexet er mellem 3 og 7, så er der større risiko. Et UV indeks på mere end 8 betyder, at du skal være ekstra opmærksom. I troperne kan UV indexet være højere end 10.

Facebooktwitter

Skriv et svar