Lad børnene hjælpe til og træne finmotorik samtidig

kategori: Mad og drikke, Sundhed | 0

baby-smaaboern-finmotorikNår man har små børn i en travl hverdag, så skal det hele helst gå ekstra stærkt. Det er bare ikke altid, at de små er med på den. Og hvis børnene forstår at familien har travlt og skal ud af døren i en fart, så får de ikke tingene gjort i samme tempo som mor og far.
Det er helt naturligt, at børnefamilier ofte har travlt – desværre. Derfor er det snarere reglen end undtagelsen, at mor eller far hjælper med at få maden indenbords og tøjet på, når tiden er knap om morgenen.

Midt i al travlheden tænker man ikke på, at de små går glip af motoriske udfordringer, hver gang mor eller far træder til. Derfor kan det være en god ide at stå ti minutter tidligere op en gang imellem, så der er tid til at dit barn kan hjælpe lidt til selv. Det betyder naturligvis ikke, at du skal lade det være barnets opgave at stå op og gøre sig klar til afgang helt alene. Det betyder blot, at hver gang der er en mulighed for, at dit barn kan deltage i den aktivitet, der er i gang, så bør du gribe den.

Spise selv

Når dit barn er klar til at forsøge på at spise selv, så lad det prøve. Barnet lærer sin egen krop og sine egne bevægelser at kende, når det får lov til at øve sig i at spise med en ske. Det er hurtigere, hvis du bare mader, men så er der ingen af jer, der lærer noget. Lad ikke barnet spise med den type bestik, som du selv bruger. Det er lettere for barnet at lære at spise, hvis du giver ham specielt babybestik eller bestik til småbørn. Denne type bestik har den rigtige ergonomiske form og størrelse og er ofte af plastmareriale med afrundede kanter, som ikke slår så hårdt, når barnet ikke rammer målet.
Du behøver ikke skifte barnets tøj, bare fordi han ikke har helt styr på skeen i luften. I hvert fald ikke hvis du sørger for at iklæde ham en hagesmæk af plastic med ærmer, før han går i gang. Hvis du har et sart gulv, som eksempelvis råt træ, så læg et plastunderlag under barnets stol ligesom det, du eventuelt har under din kontorstol.

Tøj på

Når barnet skal til at have tøj på, kan det virke som en uoverskuelig opgave, hvis barnet selv skal hjælpe til. Men ofte vil han eller hun rigtig gerne deltage, og det er en sejr, hver gang det lykkes. Når du køber overtøj, så vær opmærksom på, om jakken eller flyverdragten har mange knapper, eller om der er lynlås. En stor lynlås, med en løkke eller snor til at gribe fat i, er meget nemmere for barnet at håndtere end en masse knapper. Ligeledes er det en god ide at se efter støvler med velcro eller store trykknapper i stedet for snørebånd, da det er lettere for barnet selv at lukke skoene med velcro. Den samme regel gælder for bukser, bluser, tasker og andet. Tænk over hvad der er lettest at anvende for barnets små og urutinerede hænder. Hvorvidt barnet lukker sin egen jakke eller ej virker måske umiddelbart som en banalitet, men når man er i færd med at udvikle sin finmotorik, så er alting en øvelse, som kan gøre ham bedre. Du har selvfølgelig kun gode intentioner, når du hjælper ham eller hende, men hvis dit barn udviser interesse for at deltage og for at lære, hvordan man gør, så forsøg at finde tiden til at være fælles om de små projekter. Udtrykket ‘øvelse gør mester’ er særligt vigtigt blandt småfolk.

Facebooktwitter

Skriv et svar