Fertilitetskalender

kategori: Sundhed | 1

Når man forsøger på at blive gravid vil man ofte gerne vide hvornår man er mest frugtbar og dermed har størst chance for at blive gravid. Til dette formål kan man anvende en fertilitetskalender. På nettet kan du finde masser af gratis fertilitetskalendre og andre beregnere, der kan hjælpe dig til at finde ud af hvilke dage du har ægløsning. Læs vores anbefaling af fertilitetskalendre og ægløsningsberegnere herunder.

Sunde par i 20’erne eller begyndelsen af 30’erne har omkring 20% chance for at kvinden bliver gravid i løbet af en menstruationscyklus. En kvindes cyklus begynder på menstruationens første dag og slutter på den sidste dag før kvindens næste menstruation. Hver månedlige menstruationscyklus, sunde par i 20’erne eller begyndelsen af 30’erne, der ikke bruger prævention har en 20 procent chance for at blive gravid. Det er kun i et meget begrænest tidsrum i løbet af en kvindes cyklus hun kan blive gravid. En kvinde kan kun undfange lige omkring tidspunktet for ægløsning. Normalt vil det betyde at kvinden kun kan blive gravid i et tidsrum på mellem 12 og 24 timer. I denne tid er ægget er levedygtig og åben for befrugtning. Derfor giver det god mening at benytte sig af videnskabelige udregninger og værktøjer hvis man vil forbedre sine chancer for at blive gravid.

Det er dog værd at bemærke at sædceller som regel kan overleve i livmoderen og æggelederne i 3-6 dage. Kvinden kan derfor godt blive gravid ved et samleje der finder sted flere dage før hun har ægløsning. Derfor vil dagene op til en ægløsning være markeret på de fleste fertilitetskalendre. Den ideelle løsning er dog at have samleje i det tidsrum kvinden har ægløsning.

fertilitetskalender
Gratis frugtbarhedskalender kan downloades eller printes på MAM’s hjemmeside

Ægløsning forekommer oftest halvvejs gennem din menstruationscyklus. Den gennemsnitlige cyklus varer 28 dage regnet fra den første dag i en periode til den første dag i den næste periode. Længden på menstruationscyklussen svinger dog fra kvinde til kvinde. Den ligger gerne mellem 23 og 35 dage. Din cyklus kan variere en smule fra måned til måned. Det anbefales at du holder en menstruationskalender i et måneder så du kan få en idé om, hvad der er normalt for dig. På den måde kan du med større sikkerhed finde datoen for din næste ægløsning.

Udskriv en gratis fertilitetskalender fra MAM her: https://www.mambaby.com/dk/dig-og-din-baby/familieplanlaeging/

Hvis dine menstruationsperioder er uregelmæsssige, skal du være mere opmærksom på andre tegn på ægløsning.

Ca. 20% af alle kvinder kan mærke på deres krop, når det er ægløsning. Det kan forekomme i form af en stikkende smerte eller en serie af kramper i den nedre maveregion (normalt lokaliseret i den ene side – den side hvor ægløsningen kommer fra). Ægløsningssmerter bliver kaldt for “mittelschmerz”, som er tysk for “midterste smerte”. Denne månedlige påmindelse om fertilitet menes at være resultatet af modning eller frigivelse af et æg fra en æggestok. Hvis du er opmærksom på din krops signaler kan der være større chance for at du oplever hvornår tidspunktet indtræffer.

Facebooktwitter

Skriv et svar