Barnedåb eller navngivning

kategori: Opdragelse | 0

Når du læser denne overskrift, så spørger du måske, hvad forskellen er på de to ting. Umiddelbart er det let at svare på. Dåben foregår naturligvis i kirken som en del af den kristne tradition, hvorimod navngivningen finder sted uden for en religiøs sammenhæng – i hvert fald i kristen forstand.

Kristne traditioner

Hvis du er troende og praktiserende kristen, så er dåben i kirken naturligvis det helt rigtige for dig og din nye familie. Du kan selvfølgelig også være troende uden at være praktiserende. Det vil sige, at du tror på Gud, selvom du måske ikke beder, går i kirke, synger salmer eller læser i Biblen. Ofte er det bare sådan, at selvom du måske er en af de mange, som ikke besøger kirken jævnligt, så kan det sagens være, at du gerne vil holde fast i de kristne traditioner og højtider. Sådan har vi det nok flest. Desuden har traditioner meget stor indflydelse på den måde, vi holder fester på. Selvom du ikke kan huske, hvornår du sidst var i kirke, læste i Biblen eller sang en samle, så kan du helt sikkert ikke forestille dig december uden julehygge og juleaften.

Mange mennesker følger traditionerne, fordi de er noget, de kender, og noget der er hyggeligt, familiært, og som skaber sammenhold. Og det er der slet ikke noget i vejen med. Tværimod er det vigtigt at lade alle de værdier, som er meningsfulde for netop jer, gøre hverdagen gladere.

Årsager til fravalg af dåb

Det er rigtig svært at trække en streg i sandet og dele mennesker op alt efter, hvordan i forholder sig til religion. Mange føler en tryghed og en glæde ved de kristne grundværdier. Værdierne kan hjælpe nogle mennesker gennem en sorg eller en krise, og de holder derfor fast ved de kristne fester. Andre følger bare med strømmen og holder dåben i kirken, fordi det nu engang er sådan man gør og altid har gjort i familien. Alt dette tyder på, at det aktive valg er et fravalg snarere end et tilvalg af den kirkelige dåb. Dåben i kirken er det sikre, det er normen, traditionen. En navngivningsfest vil derfor nok føre spørgsmål og en øget opmærksomhed fra familie og venners side, som ikke forekommer i forbindelse med dåb. Et aktivt fravalg følges ofte af nogle tanker omkring årsagerne til netop dette valg. Måske er du ateist, således at du ikke tror på, at der findes en Gud eller noget guddommeligt univers. Måske er du agnostiker og mener ikke, at vi kan vide noget som helst om Gud eller guddommelighed. Det er ofte én af disse to holdninger, som får dig eller din partner til at vælge navngivning i stedet for dåb. Et tredje årsag kunne være, at du og din partner kommer fra forskellige religiøse baggrunde, og vælger navngivningen som mellemvej.

Voksendåb

En af de bekymringer, som nogle forældre har, når de fravælger dåben, er at barnet måske gerne ville have været døbt. Men her er der også råd, for skulle barnet senere i livet finde glæde ved den kristne tro, så er det muligt for det at blive døbt. Her vil det få dåbsundervsining med en præst, og det hvis det er voksent på det givne tidspunkt, vil det få dåbsvidner i stedet for faddere.

Uanset om dit lille barn skal døbes i kirken eller navngives (i dag oftest over internettet på Borger.dk) så skal det ske inden barnet er ½ år gammelt. Der er administrative årsager til denne regel, men tidsfristen skyldes også, at et navn er en stor del af et menneskes identitet, og ethvert menneske har krav på denne del så hurtigt som muligt.

Fest uanset hvad

Langt de fleste familier vil være forstående overfor forældrenes valg. Sandsynligvis vil jeres egen generation ikke tænke videre over jeres beslutning. Nogle forældre (jeres) og bedsteforældre (barnets oldeforældre) vil nok i nogle tilfælde stille sig lidt lidt mere uforstående overfor situationen. Det kan skyldes traditionens store magt. Måske ved den ældre generation tæt på jer ikke, hvad de så skal stille op med deres tanker og meninger om dåbskjole, salmer, børnebibel, faddere, præst og prædiken og alle de andre ting, som hører dåben til. Det kan være frustrerende for dem, så I må have tålmodighed. De skal nok acceptere jeres valg. Mormor og oldemor kan jo stadig være med til at vælge, hvilken kjole eller hvilket sæt tøj, der ville klæde baby. De kan stadig forære baby dagmarkors, dåbsplakat eller lignende traditionelle gaver.

Både med og uden den kirkelige dåb, kan I holde en fantastisk fest. Hvad enten I holder festen ude eller hjemme, så er den lyserøde/lyseblå pynt, kaffebord og brunch ikke forbeholdt dåbsfester. Det vigtigste er, at I føler, at I har truffet den rigtige beslutning på vegne af jer selv og jeres barn.

Facebooktwitter

Skriv et svar