Må nyfødte og babyer få skyr?

kategori: Mad og drikke | 0

Vi er blevet vilde med skyr. Det er masser af protein i den hvide, klæge masse, men ikke særlig meget fedt. Mange bruger den som led i en slankekur, mens andre spiser skyren, for at føle sig mere mætte. Men hvad så med baby? Må baby ride med på skyrbølgen?

Nej, det må baby ikke. I hvert fald ikke før han har fejret sin første fødselsdag. Det skyldes netop det høje proteinindhold. Af samme årsag må baby under 12 måneder ikke få ymer og ylette. Faktisk må han heller ikke få almindeligt mælk. Baby skal selvfølgelig bruge proteiner som led i den store vækst, som han gennemgår, men han skal ikke bruge ret meget. Modermælk og modermælkserstatning indeholder præcis den mængde, som han har behov for.

Hvad sker der hvis baby får for meget skyr?

skaal-med-skyr-baby-nyfoedtHvis baby får for meget protein, så belaster man hans nyrer, som skal arbejde ekstra hårdt for at udskille den overskydende mængde. Derfor er det bedst at bruge modermælk eller modermælkserstatning til at lave mad til baby, så længe han er under et år gammel. Det vil altså sige, at hvis du laver kartoffelmos eller risengrød til baby, så skal du lave det på modermælk eller modermælkserstatning i stedet for almindelig mælk. Når baby begynder at spise med af familiens mad (8-9 måneder), så må han gerne smage maden, så længe mælken ikke udgør størstedelen af måltidet. Det vil sige, at kartoffelmos med almindelig mælk er ok, mens risengrød stadig skal laves specielt til baby, som er under 1 år gammelt.

Sundhedsstyrelsen skriver endvidere, at der er videnskabelig evidens for, at et højt proteinindtag hos spædbørn kan medføre overvægt senere i livet.

Facebooktwitter

Skriv et svar