Terminsberegner

kategori: Graviditet | 0

Længden på en normal graviditet er stort set ens for alle kvinder. Det tager omkring 38 uger fra undfangelsen til den dag barnet bliver født.

Det er dog et fåtal af vordende mødre der kender den præcise dato for hvornår undfangelsen skete. Selv hvis en kvinde kun har haft sex én gang i løbet af sin frugtbare periode, vil undfangelsen ikke nødvendigvis finde sted på præcis det tidspunkt. Sæden kan godt opholde sig i æggelederen i et par dage, hvorefter ægløsningen kan finde sted og her kan ægget blive befrugtet. Det kan derfor være svært at kende det nøjagtige tidspunkt for hvornår babyen er blevet undfanget.

Hvordan kan man så fastsætte en termin, når man ikke kender den præcise dato for undfangelsen? Det man gør er at anslå et tidspunkt for undfangelsen. Typisk gør man simpelthen det at man tæller fra den første dag i den seneste menstruation. For kvinder med en menstruationscyklus af gennemsnitlig længde, er den dag normalt omkring to uger før undfangelsen. Det forklarer hvorfor graviditeter siges at vare 40 uger. Denne metode tager dog ikke højde for hvor længe din menstruationscyklus faktisk er, eller kvindens egen fornemmelse for datoen for undfangelsen.

Husk at din terminsdato kun er et estimate. Kun 5% af alle kvinder føder på den dato de forventer. Det svarer til 1 ud af 20 kvinder. Der er altså stor chance for at fødslen sker i de to uger før eller efter terminen. Hvis du tidligere har født en baby kan du måske give et bedre estimat. Har du ikke givet fødsel tidligere kan du måske have gavn af din mors erfaringer for at fastlægge en terminsdato.

På Sundhed.dk kan du beregne din termin. Alt du skal gøre er at vælge den første dag i din sidste menstruation og klikke på knappen “Beregn termin”. Så får du terminsdatoen at vide.

terminberegner

Du kan også selv beregne din terminsdato vha. en simpel udregning kaldet Naegeles regel. Naegeles regel er en standard måde at beregne en termin for en graviditet. Reglen anslår den forventede fødselsdato (expected date of delivery / EDD).

Sådan gør du:

Metode 1:

  • Find den første dag i din seneste menstruation
  • Læg et år til datoen
  • Træk tre måneder fra
  • Læg 7 dage til

Metode 2:

  • Find den første dag i din seneste menstruation
  • Læg 9 måneder til
  • Læg 7 dage til

Som du kan se er beregningerne simple. Vælg den metode du har lettest ved. I sidste ende giver de samme resultat. Terminsdatoen vil være ca. 280 dage (40 uger) fra begyndelsen af den sidste menstruationsperiode.

Din læge kan ændre din terminsdato hvis lægen har grund til at tro at estimatet ikke er korrekt. Lægen kan måle barnet under en ultralyd scanning. Størrelsen på barnet kan give lægen en antydning af en terminsdato.

Læs mere om terminsberegning på www.jordemoderforeningen.dk

Facebooktwitter

Skriv et svar