Hvordan trækker en baby vejret i maven og andre spørgsmål den gravide stiller

kategori: Graviditet | 0

fosterHar du nogensinde spekuleret over, hvad barnet føler under fødslen. Læs med og bliv klogere på fødslen fra en babys synsvinkel.

Hvordan holder baby varmen i maven?

Hvordan kan en baby, der kommer fra en 37 graders miljø tilpasse sig en fødestue i stuetemperatur? Her spiller skjoldbruskkirtlen en stor rolle. Ved fødslen er barnets thyroid niveauer i skjoldbruskkirtlen meget høj. Den kraftige stigning under fødslen skyldes at barnet udsættes for kulde og øget adrenalin. Forhøjede niveauer i skjoldbruskkirtlen forårsager varmeproduktion fra en type fedt kaldet “brunt” fedt, hvilket er afgørende for at hjælpe en nyfødt regulere temperaturen uden for livmoderen.

Hvordan trækker en baby vejret i maven?

Fødslen producerer mekaniske og fysiologiske ændringer, der hjælper med at forberede barnet på den første slurk af luft. Et foster får ikke sin ilt fra luften, men fra sin mor. I livmoderen er ilt leveret gennem moderkagen til barnet, men når barnet er født, og navlestrengen er lukket med en clips, kan moderkagen ikke længere gøre sit arbejde. Så tager lungerne over. I livmoderen er et fosters lunger fyldt med en væske, der hjælper dem med at modne. Fødselsprocessen tørrer denne væske, så lungerne kan udvide og fyldes med luft efter fødslen.

Barnets lunger vil også begynde at pumpe mere blod igennem dem, efter barnet er født. I livmoderen passerer blodet udenom disse organer på grund af trykket. Under fødslen bliver trykket mindre i barnets lunger og blodet begynder at strømme igennem dem.

Hvordan er der plads til at barnet kan komme ud?

Mange førstegangsgravide undrer sig over hvordan en baby på 3-4 kilo formår at passere igennem en åbning der er omtrent samme diameter som hullet i en bagel. Som i så mange andre tilfælde har naturen fundet en genial løsning. Spædbørn har et blødt kranie, som gør det fleksibelt. Man kan mærke de bløde områder på kraniet af en nyfødt baby. Populært kaldes disse for de bløde punkter eller bløde pletter. De er også kendt som “fontaneller”. Disse huller gør som nævnt kraniet fleksibelt og gør at barnets hoved kan passere igennem fødselskanalen. Børn der fødes født naturligt får derfor i nogen grad et misdannet kranie under fødselsprocessen. Populært kan man sige at hovedet bliver lidt kegleformet. Selv den mest udtalte “keglehoveder” vender dog tilbage til normal form inden for få dage.

Føler barnet smerte under fødslen?

Nyfødte babyer føler sandsynligvis smerte. Men præcis hvor meget smerte de føler under veer og under fødslen ved man stadig ikke med sikkerhed. Det kan tænkes, at en baby føler smerte, under vejen igennem fødselskanalen, men ingen ved det med sikkerhed. Det er svært at sige, hvad en baby sanser, men moderens smerte og barnets smerte er helt forskellige. Det er muligt at barnets smerter kan sammenlignes med følelsen af at klemme sig igennem en lille åbning. Som følelsen af ​​at kravle under et lavt hegn.

Hvad kan en nyfødt se og høre?

Ligesom man ikke kan afgøre hvilken slags smerte en baby føler når det rejser igennem fødselskanalen, er læger også i tvivl om, hvor meget en baby ser eller hører under fødslen. Det er dog velkendt, at et barn har nogle auditive evner inden barnet kommer ind i verden. Faktisk siger lægerne at barnet kan høre når moderen snakker og synger mens det ligger i maven. På den måde lærer barnet at kende sin moders stemme i løbet af de ni måneder, hvor det ligger i livmoderen. Barnet kan så genkende lyden af ​​hendes stemme efter det er født. Det er en integreret del af båndet mellem mor og barn.

En babys syn før fødslen, derimod, er sværere at måle. Efter barnet er blevet født ved man dog at synet er sløret og barnet kan ikke fokusere så godt. Når barnet holdes omkring 20 til 38 cm væk fra mors ansigt kan det ane mors ansigtstræk. Afstanden er ikke et tilfælde – det svarer til afstanden fra mors ansigt til brystet.

 

Facebooktwitter

Skriv et svar