For tidligt til graviditetstesten? 8 kliniske tegn på graviditet

kategori: Graviditet | 0

Tidlige tegn på graviditetHvis du prøver at blive gravid, bliver du helt sikkert utålmodig, når tiden for din næste menstruation nærmer sig.

Du ved godt, at du først kan tage graviditetstesten, når du oplever, at din menstruation udebliver, men det er svært at vente. Derfor gør du dit bedste for at fornemme eventuelle forandringer i din krop. Men hvad er det egentlig, du skal mærke efter?

Vi har kigget os omkring hos blandt andet Netdoktor og Sexlinjen og fundet 10 kliniske tegn på tidlig graviditet, som du kan bruge ventetiden på at spotte i din egen krop.

Sensitiv lugtesans

Hvis du oplever, at din lugtesans pludselig bliver skarpere, kan det skyldes tidlig graviditet. Følsomheden over for lugte kan være både positiv og negativ. Måske er madlavningen en aromatisk oplevelse ud over det sædvanlige. Det kan også være, at hele hytten lugter af løg eller rådne æg.

 

Ømme bryster

Brysterne spænder og bliver ømme i takt med forandringer i hormonbalancen. Er du gravid, vil der i den grad være udsving i de forskellige hormoner, og det kan sætte sig i brysterne.

 

Pletblødninger

Hvis et af dine æg er blevet befrugtet, sætter det sig fast i livmodervæggen. Det gør det ca. 6 dage efter, at du har haft sex med din partner. En pletblødning er kun kortvarig og ikke særlig stor og svarer dermed ikke til en almindelig menstruation. Hvis du oplever en sådan pletblødning på det tidspunkt, hvor du skulle have haft din menstruation, kan det være tegn på graviditet.

 

Øget appetit og lyst til særlige madvarer

Når du er gravid, skal du spise for to. Eller hvad? Det med at spise for to er en gammel talemåde, som logisk set slet ikke har noget på sig. Dog er det helt rigtigt, at du kan opleve øget sult og trang til madvarer, du normalt ikke spiser. Igen er det ændringer i hormonbalancen, som er årsag til din appetit og trang til spøjs mad.

 

Trang til at tisse

Din krop vil producere mere overskudsvæske, når du er gravid. Og hvis det føles, som om du skal tisse oftere, end du plejer at skulle, er du måske gravid. Det er en spændende følelse så tidligt i graviditeten, men senere, som barnet vokser og trykker på blæren, mister de hyppige toiletbesøg dog hurtigt deres charme.

 

Kvalme og eventuelle opkastninger

Igen er det hormonsvingningerne, der må stå for skud. Ingen ved, præcis hvorfor kvalme er en del af graviditeten for rigtig mange kvinder, men sandsynligvis er det de forhøjede niveauer af både graviditets- og kønshormoner, samt øget niveau af stofskiftehormoner, der er synderne. Faktisk er der større risiko for kvalme, hvis du er gravid med tvillinger.

 

Træthed

Graviditet er en hård omgang for din krop, og arbejdet begynder allerede kort efter befrugtningen. Der sker mange fysiske forandringer inden i dig, og det kræver energi. Så hvis du pludselig falder i søvn hen over computerskærmen, er det ikke nødvendigvis, fordi du gik for sent i seng eller keder dig bravt. Det kan også være, at noget vokser i din livmoder.

 

Hvis du oplever nogle af ovenstående tegn på tidlig graviditet, er det bare om at komme afsted efter graviditetstesten allerede samme dag, som menstruationen udebliver. Hvis testen er negativ, så prøv igen dagen efter, hvis der stadig ikke er tegn på menstruationsblødning. Det anbefales også at tage flere tests over flere dage, selvom den første test er positiv. Bliver dine tests ved med at vise to streger – ja, så er der ikke andet at gøre end at gå til lægen og få sat gang i forløbet. Og hvis du ikke allerede har fortalt familien om den søde hemmelighed, kan du jo gøre det nu.

 

Er testen negativ, mens en eller flere af de 8 symptomer generer dig, bør du stadig gå til lægen. Hvert punkt kan være et symptom på andet end graviditet. Eksempelvis kan din øgede tissetrang skyldes blærebetændelse, som skal behandles med antibiotika.

Facebooktwitter

Skriv et svar