Udvikler mit barn sig som det skal?

kategori: Sundhed | 0

baby-udvikling-motorik-fingreDet tager kun 12 måneder for en baby at gennemgå den utrolige transformation, det er at gå fra hjælpeløs nyfødt til at være en aktiv tumling. Babyer vokser og ændrer sig i et forbløffende tempo, og i hver måned vil man kunne se en stor udvikling.

Udviklingstrin

Nybagte forældre spekulerer ofte på, hvad de kan forvente, at der sker i det næste trin af barnets udvikling, og om barnets udvikling følger den generelle udviklingskurve. I stedet for at fokusere for meget på udviklingsmæssige milepæle er det vigtigt at huske, at babyer udvikler sig i deres helt eget tempo. Der er et bredt “vindue” for, hvad der er normalt. Det kan altså være helt forskelligt hvad babyer kan, når de er nået et bestemt udviklingstrin.

Det kan derfor godt ske, at dit barn f.eks. tilegner sig andre færdigheder end et andet barn vil have fået på samme tid. Det er helt normalt, og det skyldes blot, at barnet har travlt med at finpudse andre færdigheder. De generelle færdigheder kan dog godt nævnes, og det har vi derfor valgt at gøre.

Nogle babyer kan sige deres første ord, når de er otte måneder, mens andre ikke siger en lyd før de er blevet godt et år.

Når du har det i mente, så vil vi her liste de generelle færdigheder den nyfødte vil have i de første tre måneder af sit liv.

Udviklingsstadie for spædbørn på en til tre måneder

Her i den første udviklingsfase er spædbarnets krop og hjerne ved at lære at agere i den verden, det lever i. Derfor vil et barn i perioden fra fødslen og til tre måneder typisk begynde at:

  • Smile. I starten vil det bare være et ubevidst smil, men inden for tre for tre måneder vil hun bevidst smile tilbage til dig som svar på dine smil og forsøge at få dig til at smile tilbage til hende.
  • Løfte hovedet og brystet når han ligger på maven.
  • Følge objekter med øjnene og gradvist får styr på øjnene.
  • Åbne og lukkede sine hænder og begynde at tage hænderne op til munden.
  • Gribe i objekter med hænderne.
  • Slå ud efter eller række ud efter dinglende genstande selvom hun normalt ikke vil være i stand til at få fat i dem endnu.

Hvad kan babyer på fire til seks måneder?

I løbet af disse måneder er baby virkelig ved at lære at række ud og forme verden omkring sig. Den lille begynder lige så stille at bruge de små hænder. Det er også i denne periode, at barnet opdager sin stemme. Når babyen er fra 4 til 6 måneder gammel, vil han typisk kunne følgende:

  • Rulle fra maven til ryggen eller fra ryggen til maven. Mave til ryg vil typisk være det første barnet lærer at mestre.
  • Sige pludre-lyde. Prøv at efterligne hans lyde. På den måde kan I have en lille “samtale” uden den store forståelse. På den måde vil han føle, at I har noget sammen.
  • Grine. Det er et fantastisk øjeblik første gang hun griner, så nyd det og sørg for at optage de bedste øjeblikke på video, hvis du har mulighed for det.
  • Række ud efter og få fat i objekter såsom legetøj og andre genstande med hænderne. Barnet vil også række ud efter dit hår så pas på, for det kan godt gøre ondt. Det er ikke en ond handling fra barnet, men bare måde at udforske verden på. Hvis du reagerer kraftigt, så vil barnet bare synes, at det er sjovt, og så vil det bare blive endnu mere interessant. Du bør derfor prøve at ignorere det og aflede barnets opmærksomhed.
  • Sætte sig op og få en større kontrol over sit hoved.

Hvor langt er babyer på syv til ni måneder nået?

I anden halvdel af det første år kommer barnet virkelig op i tempo. Efter at have lært at han kan rulle fra mave til ryg og tilbage igen, vil han tilbringe de næste måneder med at finde ud af, hvordan han kan bevæge sig forlæns og baglæns. Hvis du endnu ikke har fået babysikret huset, så er det på høje tid at gøre det.

I løbet af denne periode kan din baby:

  • Starte på at kravle. Dette kan enten være ved at humpe rundt på rumpen eller ved at trække sig frem på maven ved hjælp af hans arme og ben. Det kan også være ved at kravle på hænder og knæ. Nogle babyer lærer aldrig at kravle. De går i stedet direkte fra at humpe på numsen og til at gå.
  • Sidde op uden nogen form for støtte.
  • Reagere på velkendte ord som f.eks. hans navn. Han kan også reagere på ord som “nej” ved kortvarigt at stoppe og se op på dig. Han kan også begynde at fremstamme ord som “mor” og “far”.
  • Klappe og spille spil såsom klappe kage og tittebøh.
  • Lære at trække sig selv op til stående stilling.

baby-laererHvad kan man forvente, at babyer på 10 til 12 måneder kan?

Det sidste udviklingsstadie i babyers første år er en stor overgang. Nu er der ikke længere tale om et spædbarn, men et lille individ der begynder at handle mere som et barn. Hun lærer bl.a. nu at:

  • Begynde at spise selv. Babyer på dette udviklingstrin begynder at kunne holde små o-formede genstande såsom f.eks. runde morgenmadsprodukter mellem deres tommel- og pegefinger.
  • Gå rundt i lokalet på sine fødder med støtte fra møbler eller lignende.
  • Sige et eller to ord. Typisk ord som “mor” og “far”. Antallet af talte ord ligger i gennemsnit på omkring tre, når barnet holder sin første fødselsdag. Det kan dog variere meget.
  • Pege på objekter hun ønsker for at få din opmærksomhed.
  • Begynde at lære af de ting du gør og prøve at efterligne dig. Såsom at foregive at tale i telefon.
  • Tager sine første selvstændige skridt. Dette sker som regel omkring etårs alderen, men det kan variere en hel del.

Det er ikke afgørende præcis hvornår dit barn sidder op af sig selv eller siger sit første ord. Det vigtige er, at barnet har fart på i forhold til sin udvikling. Lad være med at gå for meget op i milepæle for udvikling, men se i stedet på om der er fremgang og brug milepælene som referencepunkter, så du kan følge om barnet nogen lunde er på det stadie det skal være på i en given alder.

Nyd det første år. Du får nok ikke meget søvn, men du får til gengæld masser af gode oplevelser med den lille ny guldklump.

Facebooktwitter

Skriv et svar