Pakkeliste til fødslen – Det skal du have med i tasken på sygehuset

kategori: Graviditet | 0

taske-til-foedselDet er en god ide at have pakket en taske med de ting, som du skal bruge før, under og efter din fødsel. Det bliver en meget ufuldstændig samling af ting, man giber i farten, hvis du pludselig mærker veerne komme og gerne vil på sygehuset i en fart. Det er lang bedre at have ro omkring pakningen, så du kan være tryg ved, at du har husket det hele.

Når du skal føde for første gang

Hvis du skal være mor for første gang, så skal din taske være lidt større, end hvis du har prøvet det før. Det skyldes at de fleste hospitaler gerne vil beholde dig i 1-3 døgn efter fødslen for at sikre, at du og barnet har det godt og at amningen kommer godt i gang. Derfor skal du naturliigvis pakke lidt mere af alting, da det skal skal kunne strække til flere dage.

Hospitalerne bliver ofte bedt om at spare, og når de skal gøre det på fødegangen, så vælger de heldigvis at spare på ting som sengetøj og bleer frem for dygtige jordemødre og læger. Derfor vil det måske komme bag på dig, hvad du skal regne med at skulle pakke til dig, far og baby.

Pak til mor

Du kan ikke renge med at hospitalet vil forsyne dig med tøj, mens du opholder dig der. Du får naturligvis hvid skjorte og underbukser, så dit eget tøj ikke bliver snavset under fødslen. Men når den er overstået, og I bliver kørt på et eventuelt patienthotel, så skal du sørge for, at du har noget behageligt tøj, som du kan skifte til.

mor-og-babyPraktisk tøj
Tøj inkluderer undertøj, og da du vil bløde en del efter fødslen, så er det meget vigtigt at huske de store underbukser. Tiden til blondetrusser kommer snart igen, men for nu skal dine underbukser kunne holde på store natdbind, der kan absorbere blødningen.

Tøj forbundet med amning kunne være amme-bh eller amme-overdel. Husk også ammeindlæg.

Underholdning og sunde snacks
Du kan ikke vide, hvor lang tid der går, inden fødslen går i gang. Det kan være, at du får overskud til at læse lidt i et blad eller en bog, så det skal du overveje. Husk også sunde snacks der kan give dig energi til fødslen.

Personlig pleje
Efter en fødsel er make-up’en røget sig en tur, og håret ligner noget, der er løgn. Det er helt okay. Du har verdens bedste undskyldning. Du går nok heller ikke så meget op i styling, efter du lige har født. Alligevel vil du blive glad for lidt ansigtscreme, en børste, lidt deodorant og eksempelvis en lille mascara.

Vandrejournal
Læg også din vandrejournal i tasken, så du kan give den til jordemoderen på fødegangen.

baby-far-haandPak til far

Hvis far skal være hos jer på hospitalet, indtil I skal hjem, så husk tøj til ham. Jakke, tøj, undertøj, ekstra sokker og lignende.

Fotoudstyr
Fotograf-tjansen tilfalder højst sandsynligt farmand. Husk derfor kamera med opladede batterier. Husk også mobiler og deres opladere. Der er mange, som er nysgerrige efter at få at vide, hvordan det hele går.

Madpakke
Du kan ikke renge med, at hospitalet sørger for, at far får noget at spise. Det kan være en god ide med en madpakke, hvis menuen ikke skal være hospitalets kostelige kantinemad.

Pak til baby

Man kan ikke vide præcist, hvilken størrelse baby skal bruge. Nogle babyer er for store til str. 50 allerede ved fødslen og passer bedre til str. 56. Det er sjældent at baby skal bruge str. 62 ved fødslen. Heldigvis fylder små body’er ikke meget. Tag med så du har 2-3 til baby hver dag I skal være på hospitalet. Hvis du føder om sommeren, behøver du blot en tynd dragt til baby, hvis I skal udenfor eller til hjemturen. Om vinteren er udlbodyer et must. Husk også heldragt eller køredragt.

Pleje af den lille
I skal også huske bleer i tilfælde af, at hospitalet ikke kan forsyne jer med dem. En enkelt pakke bør være nok. Husk også vat eller skumklude, så I kan gøre babys numse ren. Stofbleer er en god ide, da baby måske gylper lidt, når amningen kommer i gang.

Sutter
Nogle babyer vil ikke have en sut før de er flere måneder gamle, mens andre gerne vil tage den med det samme. Sutter fylder et minimum, så tag et par stykker med i den rigtige størrelse (0-6 måneder)

Dyne og betræk
Det kan sagtens være, at hospitalet ikke sørger for dyne og betræk til baby, så medbring en dyne eller et tykt tæppe for en sikkerheds skyld.

Madning
Hvis du gerne vil amme, så har du selvfølgelig altid madpakken til baby ved hånden. Hvis baby skal have flaske, så husk da sutteflasker og modermælkserstatning. Hvis du satser på en mellemting, så er brystpumpen et godt valg.

Autostolen
Hent autostolen/liften ind på værelset, så den er klar, når I skal hjem fra hospitalet.

Når du har prøvet det før

Når du skal føde for anden – eller tredje, fjerde? – gang, så skal tasken være knap så stor. Det er nemlig sådan, at sygehusene holder langt bedre fast på førstegangsfødende end på flergangsfødende. Som flergangsfødende må du, på langt de fleste sygehuse, blive i 4-6 timer efter fødslen. Hvis du kan stå op, gå på toilettet og tisse, og hvis amningen ellers kører, som den skal, så skal du hjem igen. På enkelte sygehuse kan du blive i op til et døgn, og enkelte igen har deres egne procedurer for flergangsfødende.

Indholdet i din fødselstaske vil ligne indholdet, da du skulle føde første gang – dog i reduceret udgave.

Søskende
Når du er flergangsfødende, så har du i sagens natur flere børn. Måske skal et eller flere af børnen med? Mange mødre vil nok foretrække at føde uden søskende til stede, men hvis de kommer ind til jer, når fødslen er overstået, så er det en god ide at huske noget underholdning til dem. Hospitaler er ikke det mest inspirerende sted at opholde sig for mindre børn. Underholdning kan være iPad, spil, bøger eller legetøj.

Pakke taske til fødsel
Når du har prøvet det hele én eller flere gange før, så vil du også være bedre udrustet til at pakke tasken, der passer lige præcis til dig. Du ved hvor meget af det ene og det andet, som du vil få brug for, og du ved hvad der blot vil være til overs.

Det eneste, der ikke har ændret sig siden første gang, er den fantastiske følelse af at blive mor og far!

Facebooktwitter

Skriv et svar