Bedste iPad apps og TV til børn

kategori: Familie, Fritid, Sjov | 0

Næsten alle børn har en IPad og børn bliver stadigt yngre, når de får deres egen lille transportable computer. Man hører ofte, at børn tilbringer alt for meget tid foran en computer, og det er en diskussion for sig selv, om dette blot er noget, som udviklingen har ført med sig, eller om det er noget, der bør laves om på. Imens diskussionen udfolder sig andetsteds, så kan man jo se sig om efter spil, apps og TV til børn, som børnene kan lære noget af. Der findes meget tidsfordriv derude forklædt som underholdning til børn. Der findes også mange apps, som er meget dyre uden at være pengene værd. Ordene ‘mange’ og ‘meget’ er i det hele taget centrale for emnet underholdning til børn, og derfor får du her en lille guide til hvordan du vælger de bedste apps og TV til dit barn.

Læringsapps og spil til helt små børn

ipad-spil-til-boernTil helt små børn i aldersgruppen 0-3 år er det en god ide med apps der handler som såkaldt ‘matching’. Det kan være billeder i kombination med ordet, der hører til billedet eller lyden, som objektet på billedet kan lave. Derfor handler apps til de mindste ofte om dyr. Den lille skal koncentrere sig om at finde ud af, hvilke lyde, som dyrene siger, og hvad dyrene hedder. Han eller hun skal trykke på skærmen og matche de forskellige elementer alt efter hvordan app’en er designet. Det kan også være gammeldags vendespil, hvor det blot handler om at finde to ens figurer. DR.dk har, med lidt hjælp fra kyndige danske hjemmesider, fundet nogle gode og billige eksempler på ovenstående, som din lille prins eller prinsesse kan lære af. Der er tale om følgende:

  • Sound Touch
  • Tumligespillet
  • FotoHuskeSpillet
  • Lift Out Puzzle

Når du har undersøgt disse apps vil du hurtigt kunne vurdere om lignende apps er noget for dit barn.

Gode apps til børn fra ca. 4 år og op

bedste-ipad-spil-til-boernNår børnene bliver lidt ældre, så er det ikke længere matching, som du skal være opmærksom på. Børn på 4 år og opefter kan begynde at se lidt nærmere på tal og bogstaver. Der er ikke tale om dansk og matematik som sådan, men at introducere tal og små ord på en sjov måde, som gør barnet nysgerrigt. Mange af disse apps gør brug af objekter, som børnene kender og elsker som eksempelvis insekter, kæledyr, slik og kendte figurer. Genkendelighed er vigtigt for småbørns engagement og motivation. Igen henter vi inspiration fra DR.dk’s forslag til gode apps til børn fra 4 år. Navnene på appsene indikerer, hvorvidt der er tale om læring af ord eller tal.

  • Bogstavskolen
  • Lyt og Læs
  • Søde ord
  • Matemaslik
  • Bugs and Numbers
  • Plus-spillet

Lærerige og motiverende TV-serier til børn

Afslutningsvis vil vi kigge lidt på to helt forskellige TV-serier til småbrøn. Den første er det den den danske serie Lille Nørd, som er lavet af DR. Serien er god til børn, fordi den motivere børnene til at opsøge og tilegne sig viden. De skøre og engagerede værter danser rundt og leger, men altid med det formål at lære noget om et bestemt dyr eller om naturen eller noget helt tredje. Lille Nørd favner en bred aldersgruppe, og selvom de helt små måske ikke forstår alt hvad der foregår, så er det underholdende TV med et seriøst formål, som selv de midste TV-seere vil få noget ud af.

Hvis man ser ud over den danske grænse og over atlanten, så har USA lavet en utrolig populær børnetegnefilm/serie, som hedder Dora the Explorer – Dora Udforskeren på dansk. Serien har den gode egenskab, at hvert afsnit er opbygget på nøjagtig samme måde. Dora står med et problem, som hun og hendes venner skal løse. Det er altid de samme venner, som hjælper hende, som de bidrager med stort set samme i hvert afsnit, men alligevel er udfordingerne forskellige og hvert afsnit spændende og indragende, da Dora jævntlig henvender sig direkte til barnet og spørger hvad hun skal gøre.

Lille Nørd sendes på DR-kanalen Ramasjang, og seriens hjemmeside er fyldt med sjov, leg og quiz for yderligere læring. Dora Udforskeren findes på både Netflix og Viaplay, og der er et næsten uendeligt antal afsnit.

Hvis du har fundet en god app til dit barn og har lyst til at dele den med os så skriv endelig en kommentar i feltet herunder.

Facebooktwitter

Skriv et svar